Educativ

Dezvoltare personală prin leadership

Dezvoltarea personală este un termen vast și valabil pentru toate vârstele, de aceea este o lecție prioritară pe care o persoană adultă (preferabil profesor) trebuie să o explice unui elev încă din primii ani de studiu. Astfel, se face o investiție enormă în intelectul tânărului, pentru că în egală măsură în care are nevoie de dezvoltare fizică, are nevoie şi de dezvoltare personală. De menționat că este o lecție în continuă actualizare și nicodată nu poți fi sigur că știi totul despre acest domeniu.

În orice colectiv există un lider, însa termenul leader înseamnă mai mult decât traducerea în română, aceea de conducător, de șef. Un adevărat lider este acela care reușește să-și instruiască angajații, nu cel care doar îi conduce, pentru că acest termen este în cea mai mare parte înțeles greșit, cu precădere în țara noastră.

La începutul lunii Aprilie, la Târgoviște, echipa John Maxwell România a susținut o conferință intitulată „Bazele în leadership”. Sorin Popa, speakerul evenimentului , care este certificat în programul John C. Maxwell, a vorbit despre bazele leadershipului, ceea ce înseamnă un lider și despre ceea ce face un lider și noi nu facem.

Deși nu am citit nicio carte de-a lui John Maxwell și aveam doar o idee vagă despre activitatea acestui om, nu am ezitat și am fost prezent la acest seminar pentru că în trecut am mai citit câteva materiale despre dezvoltarea personală și am vrut să aud mai multe de la un coach, teacher și speaker certificat, precum este Sorin Popa. De precizat că primele informații pe care le-am acumulat despre acest subiect au fost de la Paul Coman și de pe al sau portal, Startup Academy, în urmă cu un an.

Multe idei citite în cartea lui Paul Coman, „Reguli de Prosperitate„, s-au conturat prin explicaţile oferite de speaker-ul JM Team România.

3 lucruri cu care am rămas după conferinţa „Bazele în leadership”

1. Ne-a fost explicată diferența dintre mentor, trainer și coach. Prin urmare, mentorul este acela care te învață din propria experiență, trainerul este profesorul, cel care te învață teoretic, iar cel ce se numește coach, este un individ care nu are informații despre ceea ce faci, el este cel care îți pune intrabarile la care tu trebuie să meditezi.

2. Alegeţi prietenii! Un alt punct despre care am citit în cartea lui Paul Coman și pe care l-am auzit și de la Sorin Popa a fost acela care face referire la alegerea celor care ne sunt în jur. Este foarte important ce oameni alegem să avem lângă noi, pentru că viciile, starea de spirit, situația materială și altele se pot regăsi după un anumit timp și în cadrul nostru personal.

3.„Nu există oamani fără potențial” și „Munca bate talentul” sunt doar două fraze care mi-au rămas tipărite în minte. Și eu sunt de acord cu faptul că nu există oameni fără potențial, dar cred că sunt destui oameni care au potențial, au un talent și nu și-l sporesc sau nici măcar nu știu de el, ceea ce e cel mai trist. Pe de altă parte, putem crede că unii oameni au un talent înnăscut fără a știi câtă muncă se află în spatele unei execuții, prestații impecabile.

Bonus

4. Cea mai bună investiție pe care o poate face un om pe parcursul vieții este aceea de a investi în el, de a citi cât mai mult și de a continua să învețe pe tot parcursul vieții, pentru că nici John Maxwell n-a reușit să obțină o medie mai mare de 8, după zeci de ani de studiu, a notelor pe care și le-a dat la fiecare dintre „Cele 21 de legi supreme ale liderului„, una dintre cele 60 de cărți scrise. Așa cum a spus și Sorin Popa, citiți această carte și puneți un prieten/o prietenă să vă dea aceste note, pentru a nu exista suspiciunea subiectivismului.

În încheiere, vă las doar un nume, Nick Vujicic. Citiți și vizionați materiale cu el, este un exemplu care demonstrează reușita prin voință. Dacă vreţi să aplicaţi asta, eliminaţi din vocabular conjuncţia simplă „dar” (literalmente) şi folosiţi-o doar atunci când este cazul.

Previous ArticleNext Article
Activist pentru drepturile elevilor și fondatorul acestei publicații la care scriu doar adolescenții curajoși și creativi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *