Voluntariat

Fii voluntar, implică-te!

Voluntariatul este o activitate pe care orice persoană fizică o poate face, dar în special tinerii o fac, fără a primi ceva material în schimb. Şi pentru a exista voluntariat, avem nevoie de voluntari, care sunt persoane fizice ce au dobândit capacitate de muncă în condițiile legislației în domeniul muncii, indiferent de sex, orientare sexuală, religie, opțiune politică, handicap, apartenență ori activitate sindicală care desfășoară din proprie voință activități de voluntariat. Deoarece în schimbul voluntariatului nu se oferă vreo răsplată materială, trebuie să vedem şi partea plină a paharului.

Voluntariatul ne ajută să ne construim un CV atractiv, în care perioada de voluntariat poate fi trecută ca și experiență. Mereu întâmpini oferte de joburi care cer minim un an de experiență, nu neapărat în domeniu cât în câmpul muncii. Deci voluntariatul contează! În al doilea rând, testezi o posibilă carieră, iți faci contacte care iți pot fi folositoare în viitor. Ajuți la crearea unei comunități mai bune în care să iți placă să trăiești încă zeci de ani. Și nu în ultimul rând iți faci noi prieteni.

Mulţi dintre voi vă întrebaţi de ce să devin voluntar, cu ce mă ajută ? Dar aveţi o mulţime de motive, de exemplu. Pentru a câștiga experiență în vederea obținerii unui job mai bun, pentru a nu pierde vremea acasă, pentru a-ți face noi prieteni și cunoștințe, pentru a învăța lucruri noi și a-ți forma deprinderi utile, pentru a da înapoi o parte din ceea ce ai primit de la alții, pentru a-ți face contacte utile, pentru a te simți util, pentru a te distra.

Şi de asemenea, unii vă întrebaţi ce face un voluntar?

Ca voluntar, poți ajuta organizația în toate acțiunile sociale sau culturale. Orice sprijin, cât de minor, aduce un aport major în atingerea obiectivelor organizației.

Astfel, poți participa la, consiliere și informare a publicului țintă în diferitele acțiuni sociale, organizarea de evenimente (vizite oficiale, licitații, conferințe), campanii de promovare a sănătății (culegerea de informații despre situații deosebite din mediul sanitar, sesizarea cazurilor speciale și rezolvarea lor). Ca voluntari beneficiem şi de drepturi. Dreptul de a fi tratat ca fiind un coleg cu drepturi egale și nu ca mâna de lucru gratuită, dreptul de a-ți fi luate în calcul preferințele personale, temperamentul, experiența de viață, studiile și experiența profesională în acordarea sarcinii, dreptul de a fi informat asupra aspectelor pe care le implică activitatea pentru care iți este solicitat sprijinul, dreptul la supervizare – orientare din partea unei persoane cu experiență, bine informată, cu răbdare, atentă și care dispune de timp pentru a răspunde nevoilor tale ca voluntar şi multe altele. Odată cu voluntariatul vin şi câteva responsabilităţi. Fii convins – cercetează-ți sentimentele și fii sigur că vrei să ajuți alți oameni, fii sigur – nu iți oferi serviciile până nu ești convins de valoarea a ceea ce poți face, fii loial – oferă-ți sugestiile, dar respectă regulile, nu critica ceea ce nu înțelegi, fii dispus să înveți – instruirea este esențială pentru a-ți putea desfășura activitatea în bune condiții, fii de încredere – Fă ceea ce te-ai angajat să faci și nu promite lucruri dacă nu ești sigur că le și poți înfăptui, fii un membru al echipei – integrează-te și sprijină-i pe ceilalți.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *