Boabe de cafea

Confruntarea dintre generații

Fiecare persoană are parte de un proces de formare a personalității, dezvoltându-se treptat, odată cu trecerea timpului. În acest fel ne integrăm în societate și devenim un agent activ al acesteia. Trebuie punctat faptul că la baza acestor evoluții se află niște factori importanți, care au o influență remarcabilă asupra noastră. Întotdeauna am considerat că familia este cea care conferă contur tânărului plecat pe drumul anevoios al descoperirii de sine. Poate nu conștientizăm ce rol are familia în viața noastră, dar foarte multe funcții cum ar fi funcția de status, funcția protectivă sau afectivă sunt îndeplinite de aceasta.

Fie că este vorba despre o legătură de sânge sau nu, membrii unei familii ar trebui să conviețuiască în armonie și să acționeze ca un întreg în unele situații. Un obstacol în fața stabilirii echilibrului familial îl reprezintă discrepanțele dintre generații. Din păcate, este o problemă cu care ne confruntăm frecvent. De câte ori părinții au interdicții ridicole și lipsite de sens? De câte ori copiii au idei trăsnite care vin la pachet cu consecințe grave? Dacă privești problema din perspectiva unui simplu observator, nu ai putea să decizi cine are dreptate. Este ca o dezbatere interminabilă, argumentele devenind din ce în ce mai fondate.

Consider că una dintre cauze ar fi experiența personală. Orice părinte are în spate un trecut care l-a învățat în cel mai realist mod cum să evite anumite neplăceri și cum să acționeze atunci când trebuie. Oricât de receptiv ar fi un tânăr la sfaturile părinților, este mult mai bine să experimentezi fără intervenții majore din partea altor persoane. Nu putem învăța din auzite, ci din propriile greșeli. Dacă te transpui în rolul părintelui, tot ce faci este justificat. Nu poți să privești cum propriul copil face anumite greșeli pe care tu le poți anticipa și preveni. Intențiile sunt dintre cele mai bune, dar nu atunci când în fața ta se află un tânăr dornic de a trăi experiențe noi.

Întreaga noastră existență se bazează pe un set de valori. Valorile sunt cele mai importante aspecte pentru tine. Sunt principii care te reprezintă, după care te ghidezi în tot ce faci. Imaginează-ți că o persoană mai vârstnică nu ține cont de valorile tale personale pentru că sunt contradictorii cu ale ei. Cum reacționezi? Aceasta este o altă problemă întâlnită la două generații diferite și care se soluționează cu greutate.

Vorbind strict de relația parinte-copil, neînțelegerile pot fi diminuate doar dacă există o comunicare eficientă. Un copil are nevoie de siguranță, iar un parinte are nevoie de încredere. Membrii unei familii trebuie să se respecte reciproc și să găsească întelegere și sprijin. Totul trece prin filtrul timpului, așa că vom descoperi inevitabil unde am greșit. După ce trecem de efervescența copilăriei și a adolescenței, vom asigura continuitatea devenind părinți și schimbând complet rolurile. Până atunci, trebuie să înțelegem ceea ce se întâmplă din propria perspectivă și să lăsăm prejudecățile deoparte.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *