Evenimente

Consiliul Național al Elevilor lansează prima rezoluție privind viziunea elevilor asupra sistemului educațional

În urma Adunării Generale de săptămâna trecută de la Buzău a Consiliului Național al Elevilor, în care reprezentanții elevilor din toate județele au dezbătut problemele sistemului de învățământ actual din România pe baza celor 7000 de chestionare care au fost diseminate în ultimele luni, în 20 de județe, s-a lansat prima rezoluție privind viziunea reprezentanților elevilor asupra sistemului de învățământ.

Curricula neactualizată constituie principalul impediment în procesul de instruire al elevilor. Este o problemă intens mediatizată, însă, cu toate acestea, nu a mai primit o atualizare de 15 ani. Astfel, 78% din actualii beneficiari ai învățământului își exprimă nemulțumirea față de curriculum și nu îl consideră corelat la așteptările, nevoile și interesele lor.

Manualele, pe lângă faptul că în majoritatea unităților de învățământ din România sunt sub numărul necesar pentru acoperirea numărului total de exemplare pentru elevi, acestea sunt desuete, neactualizate, cu greșeli și prezintă contextul României aflat la mijlocul secolului al XIX-lea, cu diferențe și discriminări etnice, legate de sex, ocupație și altele. Mai mult, deși baza materială a unităților de învățământ din România nu mai constituie aceeași problemă ca acum 20 de ani, sistemul educațional se confruntă din acest spectru cu o altă problemă, care ține ori de profesori, ori de directorat: 47% dintre elevii intervievați printr-un chestionar considerムcムorele de experimente în laborator nu se realizeazムașa cum ar dori.

Orientării în carieră nu îi este dată importanță, de aceea, situația actuală arată că ne confruntăm cu incapacitatea de a lansa absolvenţi de liceu sau de facultăţii în câmpul muncii. Din perspectiva elevilor intervievați, 40% dintre aceștia nu consideră că școala este un criteriu pentru succes/împlinire financiară, fapt ce necesită a fi remediat.

Reprezentativitatea elevilor în Consiliul de Administrație se poate îmbunătății doar printr-o bună comunicare între profesori și reprezentantul elevilor, cel din urmă fiind cel care trebuie să susțină opiniile colegilor săi în fața tuturor membrilor CA.

Ziua Voluntariatului Semestrial, mai multe informații legate de activitățile nonformale cât și parteneriate strategice cu ONG-uri sunt propuneri făcute de reprezentanții elevilor pentru un sistem educațional mai avansat.

O maximă a neinteresului pentru orientarea în carieră este abandonul şcolar. Actualmente, 19% dintre copiii cu vârste între 15 și 19 ani nu sunt cuprinși în sistemul de învățământ preuniversitar românesc, fapt alarmant ce are vaste implicații asupra educației, economiei, stării sociale românești. Excluderea mediilor generale din ciclul gimnzial din a mai fi un criteriu de departajare pentru admiterea în învățământului preuniversitar cât și apariția a două tipuri de Bacalaureat sunt schimbări propuse de principalii actori ai actului educațional.

Consiliul Elevilor a realizat prin această rezoluţie un pas foarte important în activitatea de reprezentativitate și apărare a drepturilor elevilor din România. S-a reușit expunerea pozițiilor ce au la bază nevoile exprimate de elevi, punând bazele unor noi relații de parteneriat.

În județul Dâmbovița, chestionarele pe baza cărora s-a ajuns la această rezoluție s-au aplicat în perioada 24 mai – 1 iunie în toate liceele și în 3 școli generale, grație Biroului Executiv al Consiliului Județean al Elevilor Dâmbovița, în frunte cu Președinta Aura MARINA.

CJE Dâmbovița are încredere, de asemenea, în parteneriatul viabil elevi-profesori, parteneriat care s-a materializat de-a lungul timpului între liderii elevilor și profesorii formatori CNE care a dus la dezvoltarea structurii, în cazul județului Dâmbovița – profesor formator Sabina TEODORESCU.

Previous ArticleNext Article
Activist pentru drepturile elevilor, licean implicat în societatea civilă și fondatorul acestei publicații la care scriu doar adolescenții curajoși și creativi.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *