Tehnologie

Windows 10 și noutățile pe care acesta le aduce

Microsoft a reușit să ne surprindă plăcut în acest an și să ne mărească entuziasmul privitor la noua lor lansare, Windows 10. Mult așteptatul Windows 10 a venit cu o lună mai devreme decât se preconiza, este disponibil la actualizare pentru toți posesorii de licențe pentru Windows 7 și 8/8.1 pe o perioadă de 1 an și este deja un real succes pentru corporația americană, la numai două zile de la lansare rulând pe 14 milioane de sisteme prin metoda actualizării de la o varinta anterioară.

Este o versiune așteptată, în mod special, de utilizatorii lui Windows 7, printre care și eu m-am numărat. Noul Windows 10 reușește să combine clasicul design, cu care Microsoft ne-a învățat până la Windows 7 (inclusiv), cu aplicațiile Metro, apărute pe Windows 8, astfel se combină productivitatea cu puțin entertainment. Recunosc, am fost și sunt un aspru critic al lui Windows 8, dar avea câteva părți bune de care mă bucur și în Windows 10.

(Noul) meniu Start

start

Meniul Start de pe Windows 10 este asemănător cu ce am văzut pe la versiunile anterioare lui Windows 8, însă, aici, pe lângă câteva butoane clasice care s-au păstrat, apar și tile-urile Metro care pot fi redimensionate și așezate după bunul plac. De asemenea, meniul Start poate fi expus pe întreaga suprafață a display-ului.

Centrul de Acțiuni

action

Action Center este un înlocuitor bine plasat al lui Charm Bar de pe Windows 8, cel din urmă fiind detestat de mine pentru că era de multe ori inutil și se activa doar printr-un simplu gest al mouse-ului. Însă, înlocuitorul sau, Action Center este bine dezvoltat și se activează prin butonul specific sau printr-un gest, dar asta numai la dispozitivele cu ecran tactil, ceea ce mi se pare normal.

Microsoft Edge

edge

Una dintre cele mai așteptate unelte pe care Microsoft a implementat-o în Windows 10 este browserul Edge, care, teoretic, vine ca un înlocuitor al lui Internet Explorer, deși IE poate fi folosit și el fără probleme în noul Windows, dar nu o văd ca pe o mișcare rentabilă, deoarece browserul Edge este indubitabil mai nou, mai curat și mai rapid.

Aplicațiile Metro

store

Dacă la Windows 8, respectiv 8.1 aplicațiile Metro puteau fi folosite doar Full Screen, la Windows 10 acestea pot fi redimensionate și folosite direct pe Desktop.

Setările

settings

La Windows 10, deja nu mai este o noutate, aplicațiile se deschid ca ferestre în Desktop. Aplicația Setări este mai bine organizată ca niciodată, păstrând, totuși, design-ul minimalist specific Microsoft. Settings nu-și dorește a fi un înlocuitor al lui Control Panel, ci o unealtă cu care utilizatorul să lucreze în paralel.

Opinie

Dacă produsul Windows 8 al Microsoft a reușit să transforme mulți Windows-lovers în Windows-haters (deși, este necesar să menționez că eu am apreciat produsul generației a VIII-a de Windows), prin lansarea versiunii Windows 10, compania americană a reintrodus funcțiile cerute de clienții Windows 7, funcții precum meniul de Start sau optimizarea interfeței pentru persoanele care nu utilizează un PC cu touchscreen. Însă Windows 10 nu este doar un Windows 7 înfrumusețat, noul sistem dispunând de securitate ridicată, de asistentul personal Cortana, de noul browser – Microsoft Edge, care surprinde prin design-ul curat și prin rapiditate, de integrarea platformei Xbox direct în Windows și de multe alte noutăți. Windows 10 consumă mult mai puține resurse decât predecesorii săi, pornește mult mai repede și este creat pentru a funcționa pe calculatorul și cu software-ul de care deja dispui. În concluzie, programul de test care a precedat lansarea Windows 10 a dat roade, noul sistem de operare depășind orice așteptări, singurul lucru la care ar mai fi de lucrat fiind design-ul, în opinia mea, încă mai existând elemente ale vechiului aspect în anumite aplicații. a declarat Rareș BORCEA, elev la Colegiul Național „Constantin Carabella” Târgoviște și Insider în cadrul Windows Insider Program.

Concluzii

În rândurile de mai sus, am reușit să trec în revistă doar câteva din noile funcții cu care Windows 10 vine. Aș mai adăuga: Cortana, Desktop-urile virtuale, Companion mobil și probabil că nici acum n-am reușit să le acopăr pe toate.

Așadar, vorbim despre un sistem de operare proaspăt, eficient, care îi înduioșează chiar și pe cei mai asprii critici ai Windows-ului. Eu îl folosesc de fix o săptămână, m-am numărat printre norocoșii care l-au primit gratuit prin actualizare, în cazul meu de la Windows 7. Sunt foarte încântat de el, îl așteptam de mult, așa cum spuneam și mai sus, și vi-l recomand și vouă.

Puteți cumpăra licență Windows 10 OEM pentru sistemul pe care îl aveți deja sau îl puteți primi la pachet cu o tabletă sau un laptop nou. Sunt oferte foarte bune și vă invit să le analizați.

Previous ArticleNext Article
Activist pentru drepturile elevilor și fondatorul acestei publicații la care scriu doar adolescenții curajoși și creativi.

3 Comments

  1. Felicitări pentru un review de calitate, Albert! Este binevenită integrarea subiectelor tehnologice în Gazeta Liceanului! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *