Evenimente, Filme și Teatru

Teatru Forum: Un exemplu de opresiune în școli

În decursul după-amiezii de miercuri, s-a jucat piesa de teatru „Forum <<Un vis e tot ce am!>>”, idee pusă în aplicare de către Centrul Europe Direct Târgoviște. La începutul activității, managerul Vlăduț Andreescu a ținut un discurs menit să ne introducă în atmosfera a ceea ce urma să se întâmple. Totodată, ne-a adresat câteva cuvinte despre nașterea acestei idei de activitate.

Într-o societate civilizată, spiritul civic este cel care ar trebui să fie manifestat de fiecare dată când unul dintre membrii clasei muncitorești este zilnic opresat de către indivizii susținuți financiar de bani părinților cu un salariu peste medie. Adesea, personajul negativ este cel care se folosește de satisfacția pe care crede că banii i-o poate acorda de fiecare data când se află într-o situație problematică și are nevoie să iasă „basma curată”. Acesta reprezintă tipul opresantului, mâniat de dorință de a fi mereu în centrul atenției prin muncă și laudele care nu îi aparțin. Victima este cea care nu reușește să lupte singură împotrivă nedereptății arătată de acest personaj negativ și căreia aporape nimeni nu îi oferă ajutorul, cu excepția prietenilor.

Piesa prezentată, „Un vis e tot ce am!”, a durat aproximativ o oră și 30 de minute, timp în care fiecare dintre spectatori a stat cu sufletul la gură, așteptând momentul următor. Ioana, victimă a opresiunii lui Vlad este o fată cu un vis, acela de a deveni arhitect. Din pricina situației financiare aceasta este luată în derâdere de Vlad, unul dintre bogatașii clasei. Singura care îi este alături este prietena sa, Maria, și ea o fată cu o situație înstărită, dar complet diferită de ceilalti. „Gașca Fițoșilor”este cea care îi fură Ioanei dreptul la exprimare, la înțelegere din partea doamnei profesoare Ionescu, cumpărată de către aceștia cu vorbe goale și cu buzunare pline. Andreea și Robert, prietenii lui Vlad sunt cei care îi încurajează comportamentul. Pentru Ioana, situația este una nefastă deoarece ea este considerată vinovată pentru minciunile lui Vlad la adresă ei: însușirea proiectului, pozele nud postate pe Facebook. Nici macar tatăl nu o crede, având o discuție autoritară cu ea și interzicându-i să se mai vadă cu singura ei prietenă, Măria, totul din pricina minciunilor spuse de Vlad și a influenței pe care acesta o avea datorită banilor părinților săi.

Pe parcursul piesei spectatorilor li s-a oferit șansa de a interveni în locul personajelor opresante și de a lua atitudinea potrivită, corectă și a face dreptate.

Piesa „Un vis e tot ce am!” s-a sfârșit cu un val de aplauze și cu speranța că societatea, văzând astfel de exemple importante se va ridica și îi va ajuta pe cei nedreptățiți. Este important să fim conștienți de ce se petrece în jurul nostru, dar mult mai important este să ajutăm pentru a fi și noi ajutați la rândul nostru.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *