Boabe de cafea

Răspunsuri

Astăzi m-am gândit să scriu despre ȋntrebări. Cu toții avem nevoie de cineva care să ne ȋndrume, iar eu am găsit câteva dintre răspunsurile la milioanele de interogații pe care mi le-am adresat mie ȋnsămi de-a lungul timpului ȋn cărți. Probabil sună plictisitor și demodat, dar, dacă ȋntr-adevăr consideri afirmația mea „boring”, probabil că ți-ar prinde bine să ȋncepi să citești mai mult (ȋmi cer scuze ȋn cazul ȋn care sunt prea dură, e doar o impresie).

După cum spuneam, există câteva cârți interesante, diferite de operele care se ȋnscriu ȋn canoanele arhicunoscute, cărți mult mai apropiate de problemele actualității, mai plăcute și care se ghidează după următorul aspect : „punct ochit, punct lovit”.

O astfel de carte este și cea a Andreei Esca, „Ce-am făcut când am tăcut”. Citind-o, am găsit o traiectorie care definește epoca contemporană, o traiectorie pe care nu am reușit să o conturez până atunci. Răspunsul găsit aici a fost următorul: „Bani, bani și iar bani. Toată lumea vorbește de bani. Top 50, top 100, top 300. Câte case, câte mașini, câte terenuri…? Se pare că totul se măsoară, mai devreme sau mai târziu, mai mult sau mai puțin, ȋn bani. Ṣi asta din ce ȋn ce mai des după 1989. Ṣi ȋnaine de Revoluție, când veneai acasă cu un iubit, prima ȋntrebare era: „Cine sunt părinții lui?”, dar atunci răspunsul așteptat era acela care oferea anumite informații despre educația pe care a primit­-o  OMUL ȋn familie. Acum, informațiile căutate sunt cele despre casa și mașina din dotare. Atunci, făceai cunoștință cu cineva la o petrecere, unde aveai timp să stai de vorbă și să vezi dacă e un om interesant. Acum ȋl cunoști ȋntr-un club „branșat” unde, printre urletele muzicii house din boxe, auzi din când ȋn când cuvinte ca: „Mercedes”, “cinci mii”, „Băneasa”. Când ai plecat, știi totul despre EL. Tot ce merită știut, nu? De la bun ȋnceput, o relație se clădește diferit când sunt bani la mijloc.”

După, căutând să deslușesc un mister al secolului XXI, și anume, condiția femeii ȋn societate, fiind convinsă că aceasta este mai degrabă nesemnificativă,  „omul de rock” al României, Tudor Chirilă, a dat un răspuns fooarte interesant : TOCUL. „Cred că cea mai mare invenție a omenirii nu a fot roata, ci tocul. Ceea ce s-a ȋntâmplat cu primul bărbat care a văzut gamba acelei femei tensionată ȋn pantoful cu toc trebuie să fi echivalat cu primul pas pe Lună. Pentru mine, tocul si tot ce vine odată cu el reprezintă esența feminității. Odată cu ridicarea pe tocuri, femeia proiectează ȋn ochii noștri superioritatea rasei sale. (…) Tocul este ȋnceputul sfârșitului dominației bărbaților. Tocul este  salvatorul femeii și declanșatorul matriarhatului.(…) Ṣi un ultim aspect: fără tocuri, roata nu ar fi ȋnsemnat nimic, iar Ferrari nu s-ar fi inventat ȋn veci, pentru că in orice desen de mașină frumoasă sunt ascunse formele unei femei.”

Ȋnsă, cel care a spus lucrurilor pe nume, reușind să schițeze o convingere, este indubitabil Haruki Murakami. Care este elementul care face diferența ȋntre oameni? Ce ȋi face pe unii mai deosebiți decât ceilalți?

Concluzia:

„- Aici e diferența. E o chestiune de atitudine. Dacă pui pasiune ȋn ceea ce faci, ȋți e răsplătită ȋntr-o oarecare măsură. Dacă ȋncerci să-ți trăiești viața ȋn mod plăcut, reușesti ȋntr-o oarecare măsură.

-Ṣi mai mult de atât nu se poate?

– Ce depășește asta se numește noroc.”

Acesta este autorul care creează coordonate și pentru cei care nu știu ce e de făcut cu existența proprie.

„ Să dansezi. Tu trebuie să dansezi cât ține muzica. Pricepi ce-ți spun? Dansează mai departe, fără să te oprești. Nu te ȋntreba de ce, nu te gândi ce sens are. Dacă ȋncepi să te gândești la lucrurile astea, ți se opresc picioarele. Odată oprite, eu nu mai pot face chiar nimic pentru tine. Legăturile tale se vor destrăma complet. Se vor pierde pentru totdeauna. Nu vei mai trăi decât ȋn această lume.Treptat, vei fi absorbit ȋnăuntru. Așa că să nu-ți stea picioarele. Să nu-ți stea o secundă, oricât de prostesc ți s-ar părea. Tu continuă să dansezi, pas după pas. Ai să vezi că puțin câte puțin, părțile ȋnțepenite se vor mai destine. Pentru anumite lucruri nu e prea târziu. Folosește cât poți folosi. Dă tot din tine. Nu ai de ce să te temi. Acum ești obosit și ȋnspăimântat. Se ȋntâmplă oricui. Ai senzația că totul e greșit. De aceea ți se opresc picioarele.”

Prin urmare, ce trebuie sa faci?

Danseaza, alege-ți tu ritmul, alege-ți tu melodia.

Dag!

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *