Atitudine

Colectarea fondului școlii ar putea fi pedepsită cu ÎNCHISOAREA. Ce spun elevii?

Fondul școlii e poate unul dintre cele mai controversate subiecte din sistemul educațional, controversat în ideea în care un asemenea subiect nici măcar nu ar trebui să iși facă simțită prezența într-un sistem centrat pe elev, cu gratuitatea garantată atât prin Legea Educației, cât și prin Constituție.

Miercuri, când mă întorceam de la liceu, AGERPRES mi-a dat una dintre cele mai bune vești, o veste cu iz de reformă. După ce marți, ministrul Adrian Curaj desființa Consiliul Național de Etica și făcea astfel un prim-pas în transparentizarea învățământului superior, vestea de miercuri m-a făcut să cred că începe ușor-ușor să se lumineze și preuniversitarul.

Este vorba de o propunere legislativă, un amendament la Legea Nr.1/2011, prin care deputatul Cornel Comșa vrea ca fondul școlii să fie considerat o infracțiune:

Darea sau colectarea de fonduri pentru unitățile de învățământ, în alte condiții decât cele prevăzute de art. 108 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

În propunerea sa acesta abordează subiectul dintr-o perspectivă obiectivă și analitică, atingând puncte sensibile precum: consiliul de administrație, asociațiile de părinți, personalul auxiliar sau nedidactic, toate sub semnul manipulării actuale din școli, al unui „zvon public” formalizat folosit ca principal mijloc de presiune.

„Solicitarea de către membrii consiliului de administrație a unităților de învățământ sau de către cadrele didactice, personalul auxiliar sau nedidactic, a unor sume de bani cu titlu de donație sau sponsorizare elevilor, persoanelor care exercită o autoritate părintească sau sunt tutori constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 3 ani precum și cu interzicerea dreptului de a mai face parte din structuri de conducere, administrare sau control a persoanelor juridice.”

De termenul „donație voluntară” cred că ne-am plictisit cu toții. Dacă vreți să vă convingeți cât de voluntară e donația aceasta cred că-i de ajuns să întrebați unul dintre elevii în școala căruia se percepe. De asemenea, este de apreciat creativitatea de care dau dovadă uneori școlile, implicit profesorii, în perceperea de fonduri. Pentru ca simpla donație nu mai avea efect s-au găsit domenii punctuale în care e nevoie de investiții. Sumele necesare școlilor pentru asigurarea mentenanței laboratoarelor de informatica, întreținerea sălilor de sport, paza căilor de acces în instituție, sunt, de multe ori, „donate” de elevi. Să nu mai spunem că tot ce ține de consumabile (topuri de hârtie, cretă, markere, bureți, uneori și tonner pentru imprimantă) e achiziționat de elevi în foarte multe dintre școlile dâmbovițene. Raționamentul e simplu: Primăria nu oferă bani destui, deci voi, în calitate de beneficiari ai unui învățământ gratuit garantat prin Constituție, trebuie să suplimentați deficitul nostru bugetar. Dacă refuzați, ne vom asigura că se fac presiuni asupra voastră și că notele vor avea de suferit. Dacă nici atunci nu cedați, convocăm ședința cu părinții și le explicăm că în acest liceu învățământul nu e gratuit. Sunt oameni maturi, nimic nu-i gratis pe lumea asta, la ce se așteptau de la școală? Am descris aici doar cazurile rezonabile, des întâlnite. Când eram în generală, părinții au cumpărat draperii și mobilier nou pentru ambele săli de clasa în care ne-am desfășurat activitatea. La un moment dat se punea problema și de parchet nou…

Ideea este că in doisprezece ani de școală am observat tipuri de comportamente în mediul educațional, implicit în societate, și pot afirma că în România cadrul legislativ nu e respectat, atâta timp cât nu sunt sancțiuni cât mai dure în cazul nerespectării normelor prevăzute în articolele la care ne referim. Astfel, propunerea legislativa a domnului deputat pe care l-am amintit anterior este un pas extrem de important în respectarea drepturilor elevilor și a principiilor educației. Rămâne doar să semnalăm cazurile de abuz, școlile în care se percep astfel de fonduri ilegale, să ieșim din zona de confort și să nu mai ascundem gunoiul sub preș, așa cum am fost atâta vreme obișnuiți. E normal ca perceperea ilegală de fonduri să fie pedepsită prin lege, fie că se întâmplă la școală sau la chioșcul de la colț.

Previous ArticleNext Article

4 Comments

  1. In liceul teoretic „Traian” din Constanta nu se acorda diplomele de terminarea liceului, foarte importante pt inscrierea la facultatea, daca nu e platit fondul scolii.

  2. Fondul scolii, este supranumit mai nou contributie parinti, la o asociatie la care esti obligat inscris cand iti inscrii copilul la gradinita/ scoala, si care la gradinita 13 Targoviste este 250 lei anual, iar pe langa banii astia ni se mai cer altii, neoficial, pentru diverse auxiliare care chipurile trebuiesc musai pentru desfasurarea activitatii copiilor, ca sa nu mai zic, ca pe fiecare luna, toti parintii duc consumabile la clasa, chestii care iti nasc in minte o singura intrebare: e privata sau de stat unitatea asta de invatamant ?!

    1. Oribil. Cum justifica cei de la conducerea gradinitei aceste taxe? Ati incercat sa cereți în baza legii 544 execuția bugetara pe anul precedent și bugetul pe anul curent,măcar sa vedeți încotro merg banii. Oricum ceva îmi spune ca banii aia nici nu -s trecuți la buget, ci dispar subit. Ar fi de bun augur o sa aduceți problema pe agenda de zi a conducerii ISJ DB/ în presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *