Educativ

Fumatul: viciu, obicei sau plăcere?

Fumatul este un viciu, un obicei sau doar o plăcere? Sunt sigură că mulți dintre noi și-au pus această întrebare la un moment dat. Pare o chestiune banală, dar face parte din rutina noastră să fim înconjurați de fumători, chiar dacă ești sau nu unul dintre ei. Poți aștepta autobuzul, te poți afla intr-o cafenea sau chiar în propria casă. Fumul de țigară plutește în aer.

Aparent, tutunul împarte oamenii în fumători și nefumători. Cel mai corect este să nu judeci pe nimeni după acest criteriu. Dacă valorile tale și chiar starea ta de bine nu sunt afectate cu nimic, este decizia ta și dreptul tău să tragi următorul fum din acea țigără. De-a lungul timpului, fumatul a devenit o modalitate care face procesul de socializare să se desfășoare mai ușor. Oamenii găsesc un punct comun aici, de care profită din plin.

Fiecare persoană e liberă să privească cum dorește această chestiune, dar trebuie să fac referire la modul în care este afectat corpul uman. Efectele consumului de tutun asupra sănătății sunt semnificative, depinzând de felul în care tutunul este consumat (fumat, aspirat, sau mestecat), precum și de cantitățile utilizate. Principalele efecte ale fumatului sunt mărirea riscului de cancer la plămâni și de boli cardio-vasculare. Trebuie să avem în vedere și faptul că fumatul este una din cauzele majore de îmbolnăvire și mortalitate în întreaga lume, fiind știut că speranța de viață a unui fumător este cu 5 – 20 de ani mai mică, iar aceasta depinde dacă se îmbolnavește sau nu din cauza fumatului.

Ce se întâmplă cu tine atunci când ai tras din țigară? Nicotina ajunge în plămâni și de aici, direct în sânge. În numai câteva secunde, nicotina este transmisă la milioanele de neuroni din sistemul nervos central. Nicotina crește nivelul dopaminei, un neurotransmițător responsabil de senzația de satisfacție dată de fumat. Nivelul crescut de dopamină generează pe termen scurt sentimentul de bună dispoziție, o stare mai bună și creșterea atenției. Nicotina este însă eliminată rapid, ceea ce face ca nivelul dopaminei să scadă. Folosirea frecventă a tutunului are ca rezultat creșterea nivelului de dopamină necesar organismului, ducând la cercul vicios al dependenței de tigări.

Am aflat ce se întâmplă în corpul nostru și care sunt principalele riscuri. Acum să analizăm puțin cum este perceput fumatul în societate. Este destul de complexă chestiunea aceasta și prejudecățile apar inevitabil. Un exemplu în acest sens este reprezentat de fumatul în școli. Este o problemă care a fost și este pusă în discuție de nenumărate ori și care trebuie soluționată. De asemenea, multe familii au neîntelegeri când vine vorba de acest subiect. Cum reacționezi dacă ieși în oraș și restaurantul pe care l-ai ales precizează riguros că fumatul este interzis? Depinde de tine și de modul în care te afectează această interdicție.

Așa cum toți suntem egali, nu ar trebui să aibă nicio importanță dacă tu fumezi sau cei din jurul tău fac asta. Nimeni nu trebuie judecat pentru acțiunile sale în măsura în care nu afectează pe ceilalți. Așadar, fumatul poate fi un viciu, un obicei sau chiar o plăcere. Depinde de fiecare persoană cum percepe acest lucru și fiecare persoană are libertatea de a alege.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *