Educativ

Cariera în viziunea adolescenților

Viitorul te intrigă sau te sperie? Întrebarea aceasta o auzim foarte des. Când spun viitor mă gândesc la necunoscut şi la inevitabil în acelaşi timp. Cine voi fi şi ce voi face. Timpul trece atât de repede, nu se mai întoarce niciodată și nici nu stă pe loc. Ne dorim din ce în ce mai mult timp. Avem nevoie de el. Timp pentru teme,timp pentru odihnă, timp pentru distracţie şi timp pentru a lua o decizie.

În acest moment nu ne gândim la prea multe lucruri. Avem impresia că totul o să vină de la sine. Din păcate, nu o să fie aşa, dar tu poţi fi cel care decide ceea ce o să se întâmple. Unul dintre cele mai importante aspecte care marchează existența umană și care pune accentul pe muncă și aspirație, este profesia ta.

Oare când trebuie să încep să mă gândesc la cariera mea? Este indicat să ne gândim la începutul liceului pentru a ne alcătui un traseu educaţional compatibil cu profesia dorită. Aproape jumătate dintre studenţii de anul I în România pierd un an pentru a începe o altă facultate mai potrivită cu profesia pe care și-au ales-o inițial. Un exemplu ar putea fi reprezentat de un student care merge la Știinte Economice pentru că i se pare ușor de găsit un job în acest domeniu, dar apoi își dă seama că i se potrivește mai bine Politehnica.

Dar pentru ce avem noi nevoie de carieră? Pentru a avea independenţă, respect în societate şi împlinire. În piramida lui Maslow rolul auto-realizării şi al stimei este semnificativ. Un lucru este sigur. Dacă vrei să ai o profesie potrivită, trebuie să te cunoşti. Să știi care sunt punctele tale forte, pasiunile și abiliățile tale. Acestea le poți descoperi doar prin experiențe, încercand diverse activități extrascolare. Este foarte dificil să îți dai seama ce îți place dacă nu încerci nimic (de exemplu, stai toată ziua pe Facebook sau te uiți la TV). Cel mai dificil pas este luarea unei decizii. Alegerea unei profesii care este cea mai potrivită, pe baza unei analize atente care ia în calcul avantajele si dezavantajele fiecarei opţiuni. De asemenea, nimic nu este posibil fără alcătuirea planului de carieră. Paşii care trebuie urmaţi pentru a ajunge să practici profesia aleasă.

Cariera ta poate fi cea la care ai visat. Trebuie să facem ceea ce ne place şi ceea ce ni se potriveşte. Dacă nu va fi aşa, putem spune că nu am atins punctul dorit şi nu am ajuns la autorealizare. Poţi fi unul dintre oamenii care spun că îşi iubesc meseria.

Confucius spunea: „Dacă îți iubești meseria, nu vei lucra nicio zi din viața ta.”. În sensul ca nu ți se va părea ca o muncă, ci mai degrabă ca o activitate de timp liber. Nu vei merge cu groază la serviciu dimineața, ci cu dorința de a continua de unde ai lăsat ieri. Vei putea aborda sarcinile mai dificile cu mai multă implicare . Dacă nu îți place deloc ceea ce faci este ca și atunci când faci tema la o materie care nu te atrage cu nimic față de o materie care îți place foarte mult, și faci asta zi de zi.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *