Tehnologie

All Things Windows 10: Noua aplicație de setări

Săptămâna aceasta seria de articole All Things Windows 10 revine cu un articol care își propune să detalieze noua aplicație de setări a sistemului de operare al Microsoft. Pentru utilizatorul obișnuit, s-a întâmplat adesea ca bătrânul Panou de control să fie prea mult, să aibă prea multe opțiuni, majoritatea greu de înțeles și organizate într-un mod deficitar. Nu de puține ori am fost întrebat cum pot schimba aplicația predefinită pentru imagini sau cum adaug o limbă nouă pentru tastatură. Ei bine, totul este acum la îndemâna oricărui utilizator, fiind accesibil din aplicația de Setări a Windows 10! Setările pot fi accesate simplu, urmând calea: Start>Setări.

Aici, puteți să ajustați setările sistemului, instala dispozitive noi, vă puteți conecta la o rețea nouă de internet, adăuga un cont de utilizator nou, actualiza sistemul și multe altele. Puteți utiliza bara de căutare din partea dreaptă-sus pentru a căuta o anumită setare. Țineți cont de faptul că Panoul de control este încă prezent în Windows 10. Aplicația Setări este realizată pentru ajustări rapide, ca un companion al Panoului. Setările avansate sunt prezente în continuare în Panoul de control, existând chiar și scurtături spre acestea din aplicația de Setări în anumite cazuri. Setări însă vă va ajuta totodată să vă personalizați aspectul PC-ului dumneavoastră. Haideți să analizăm acest „aspect”!

personalization

Categoriile Fundal (Background) și Ecran de blocare (Lock screen) sunt cele pe care este necesar să le accesați în situația în care doriți să schimbați fundalul Desktop-ului sau să adăugați o imagine nouă pentru ecranul de blocare. Categoria Lock screen este totodată cea care conține setările care vă permit să alegeți ce tip de notificări vor fi afișate pe ecranul de blocare, combinații între cele detaliate sau doar status-ul notificării, incluzând aici evenimente din calendar, actualizări din rețelele sociale și notificări ale altor aplicații sau ale sistemului.

Secțiunile Culori și Teme vă vor ajuta pentru să definiți experiența dumneavoastră, prin alegerea unei culori de accent (sau permițând sistemului să aleagă una), instalarea unei teme predefinite și multe altele.

colors

Pentru a adăuga un cont nou, de pe pagina principală dați click pe Conturi și veți fi direcționați spre categoria respectivă. Pentru a vă bucura de toate funcționalitățile Windows 10, vă recomandăm să vă creați un cont Microsoft, astfel încât să puteți descărca aplicații din Windows Store, să puteți utiliza Cortana, să vă puteți sincroniza datele etc. Este simplu, fiind doar câțiva pași de urmat, ghidându-vă aplicația.

Notă: Utilizarea unui cont Microsoft pentru logare va face imperioasă utilizarea unei parole, ori de câte ori veți deschide PC-ul.

Din Setări puteți ajusta (și vă recomand să aruncați o privire) setările de confidențialitate, permițând sau nu aplicațiilor sau sistemului să folosească anumite aspecte (cameră, microfon, cuvintele tastate etc.) ale PC-ului dumneavoastră.

sett

Din Setări vă puteți crea o copie de rezervă (Backup) a datelor de pe PC, iar, în cazul în care ați creat deja una, tot de aici puteți și Restaura datele de rezervă. Pentru a configura acest aspect, urmați calea Setări>Actualizare și securitate>Backup>Adăugați un disc și selectați un hard-disk extern sau o locație online pentru copiile de rezervă. Este bine ca întotdeauna să aveți un backup, nu știți niciodată ce se poate întâmpla cu PC-ul dumneavoastră.

backup

Dacă doriți să recuperați un fișier sau un folder important, iată calea pe care trebuie să o urmați:

  1. Căutați în bara de căutare de pe taskbar termenii Restore files/Restaurare fișiere și selectați Restore your files with File History/Restaurați fișiere sau foldere folosind Istoric fișiere.

restore

       2. Identificați fișierul dorit, apoi utilizați săgețile pentru a vedea versiunile acestuia anterioare.

File History

        3. Când ați identificat versiunea dorită, selectați butonul Restore (butonul verde) pentru a o salva în locația inițială a fișierului. Pentru a salva într-un loc diferit, efectuați click dreapta (sau țineți apăsat, în cazul în care beneficiați de un dispozitiv cu touchscreen) pe butonul de Restore și selectați opțiunea Restaurează la, apoi selectați noua locație.

Atât pentru sâmbăta aceasta. Ne revedem săptămâna viitoare, când vom descoperi cum se poate reveni la versiunea anterioară de Windows (7 sau 8.1 – în funcție de ce ați avut înaintea upgrade-ului). Sunt al vostru Rareș Borcea, pasionat al IT&C-ului. Un weekend frumos!

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *