Tehnologie

All Things Windows 10: Restaurarea versiunii anterioare de Windows; rămas bun!

„Salutare tuturor!” Aceasta a fost formula introductivă a majorității articolelor din seria ATW10. A venit momentul să îmi iau rămas bun de la „seria de articole dedicate exclusiv sistemului de operare al gigantului american: All Things Windows 10”… sau, cel puțin, de la forma actuală a seriei. Dacă va exista în viitor o a doua etapă, cu siguranță va fi diferită, eventual, se va axa mai mult pe detaliile tehnice, pe modificări de regiștrii sau alte geeky things, recomandate celor pasionați de IT. Pe parcursul acestor luni, în care am scris la Generația9 despre domeniul IT, pe lângă faptul că am făcut ceea ce îmi place, am înțeles mai bine care este viitorul pe care mi-l doresc, am învățat să mă rezum la ceea ce este important: în general, când discut cu cineva despre tehnică, intru în detalii neinteresante interlocutorilor discuției, acesta pierzându-și concentrarea asupra subiectului. Prin ATW10, am învățat să vorbesc pe înțelesul tuturor, să transmit -zic eu- esențialul. Retragerea seriei ATW10 nu înseamnă și retragerea mea din poziția de redactor. Voi scrie în continuare la G9, în continuare despre IT, însă voi aborda subiecte variate ale acestui domeniu.

Sâmbăta aceasta, ca articol de final al All Things Windows 10, vom vorbi despre posibilitatea de a vă întoarce la versiunea de Windows pe care ați rulat-o înainte de instalarea Windows 10. Dacă ați folosit metoda upgrade-ului de la Windows 7 sau Windows 8.1, atunci, pe durata primei luni de la upgrade, puteți reveni la versiunea anterioară. Acest lucru este util în situația în care în Windows 10 vă confruntați cu probleme majore, precum incompatibilități ale driver-elor componentelor hardware.

Procedeul este destul de simplu, nefiind necesare cunoștințe vaste în domeniu:

  1. Deschideți aplicația Setări din meniul de Start și selectați categoria Actualizare și securitate;
  2. Din meniul din partea stângă, selectați opțiunea Recuperare. În fereastra deschisă, în partea dreaptă, ar trebui, atâta timp cât nu a trecut mai mult de o lună de la instalarea Windows 10, să apară secțiunea Revenire la Windows 7/8.1;
  3. Apăsați pe butonul Începeți și urmați instrucțiunile de pe ecran.

restore

După parcurgerea acestor etape, PC-ul dumneavoastră se va restarta și va iniția procedeul de restaurare. În câteva minute, acesta va rula versiunea anterioară instalării Windows 10. Timpul necesar diferă de la PC la PC. Pe viitor, dacă doriți, vă veți putea întoarce la Windows 10, dispozitivul dumneavoastră fiind înregistrat prin placa de bază în serverele Microsoft, activarea acestuia realizându-se automat, prin internet.

Există și o a doua modalitate, mai avansată, de a reveni la sistemul anterior:

  1. Când sunteți pe Ecranul de logare/Login screen, apăsați butonul Pornire și, în timp ce apăsați tasta SHIFT, selectați opțiunea Restart în meniul deschis. Această operațiune va deschide Opțiunile avansate de pornire;

logb1

advanced

         2. Selectați categoria Depanare/Troubleshoot, apoi Opțiuni complexe.

advanced2

      3. În cele din urmă selectați opțiunea Restaurare sistem. Aceasta va restaura sistemul dumneavoastră de operare (Windows 7 sau Windows 8.1, după caz).

advanced3

Notă: Când realizați upgrade-ul la Windows 10, fișierele versiunii anterioare de Windows sunt salvate automat în C:\Windows.old. Acest folder este păstrat de Windows 10 pe parcursul primei luni. După o lună de la instalare, Windows 10 va șterge automat acest folder. Dacă utilizatorul șterge acest folder anterior sfârșitului lunii, procedura de restaurare a versiunii anterioare de Windows nu va mai putea fi efectuată.

Există situații când problema cu care vă confruntați nu vă permite să inițializați Windows. În această situație, Opțiunile avansate de pornire pot fi accesate prin DVD-ul/memoria USB de pe care se instalează Windows-ul. Puteți scrie un astfel de stick (dacă nu dețineți unul deja) pe PC-ul unui prieten prin Media Creation Tool de care am discutat în cel de-al doilea articol al seriei. Astfel, începând procedura de instalare a Windows 10, apăsați butonul Next, iar opțiunea Repair your computer va fi disponibilă în partea stânga-jos a ecranului. Aceasta vă va transfera direct în meniul de Opțiuni avansate de pornire, putând apoi urma metoda de mai sus.

repair now

Astfel se încheie și ultimul articol al All Things Windows 10. Așa cum am menționat anterior, articole despre Windows vor mai exista, probabil mai tehnice decât până în prezent. Dacă acestea vor fi parte a doua a seriei sau separat rămâne de văzut. Le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și care au citit cu plăcere articolele mele, le mulțumesc colegilor de la Generația9 pentru oportunitatea pe care mi-au oferit-o și pentru că împreună formăm o echipă frumoasă și sper să rămâneți aproape de generatia9.net pentru că voi reveni cu noi articole din domeniul IT. Sunt al vostru Rareș Borcea, pasionat al IT&C-ului, interesat de a da sfaturi oricărei persoane doritoare să își îmbunătățească viața prin tehnologie. Permiteți-mi să închei prin acest clip oficial, care semnifică latura umană a Windows 10, legătura dintre produsul realizat de Microsoft și noi, oamenii:

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *