Cărți

Un suflet plimbăreţ – „Zi după zi” de David Levithan

Cea mai cunoscută carte scrisă de David Levithan, „Zi după zi”, face parte din categoria literaturii pentru adolescenţi („Young Adult” în termeni specifici), căreia îi oferă șansa de a fi privită cu mai multă indulgenţă decât până acum. Pentru cititorii experimentaţi, acest gen de literatură pare puţin superficial, căci nu se adresează „oamenilor serioși”, adică adulţilor, însă romanul lui Levithan atinge puncte sensibile ale societăţii moderne, tratează teme importante și nu se rezumă numai la firul narativ.

 

Ce subiecte abordează romanul?

Scriitorul reușește să facă o frescă a adolescenţei americanului contemporan și să prezinte numeroasele probleme cu care se confruntă acesta, de la descoperirea propriei personalităţi și lipsa încrederii în sine, până la familii disfuncţionale, comunicare deficitară, depresie și chiar dependenţa de droguri. Limbajul este unul relaxat, informal, frazele nu sunt cosmetizate și elaborate, ci simple și sincere. Relatarea evenimentelor se face la persoana I și astfel subiectivitatea predomină, însă naratoul-personaj iși expune franc trăirile și caută soluţii pentru criza în care se află.

 

În ce constă acţiunea?

Personajul care este în același timp și narator se numește A. Simplu pâna aici, nu? Așa ar zice toată lumea, dar să nu uităm că simplitatea este cel mai complex lucru. Îl las pe autor să vă explice: „În «Zi după zi»  scriu din punctul de vedere al unui personaj care nu e nici bărbat, nici femeie. Care nu aparţine niciunei rase, niciunei religii. A a crescut fără prieteni, fără familie. A este doar un suflet.” Şi mai interesant este că A nu se bucură de un corp permanent pe care să îl controleze, de o viaţă numai a lui, de un viitor ușor de planificat, ci din contra. El se trezeste in fiecare dimineata in corpul altei persoane. Pentru o zi, el trebuie să trăiască viaţa celui care îl găzduiește, ajutându-se de amintiri pe care le poate accesa. Nu poate anticipa locul unde se va afla sau persoana în trupul căreia va fi. A s-a împacat cu situaţia lui și chiar și-a stabilit reguli „de supravieţuire”: niciodată să nu se atașeze, să evite să fie remarcat, să nu modifice nimic, deci să nu se implice. Nimeni nu îl poate condamna că la un moment dat se plictisește de acest stil și, prin urmare, caută să controleze ceea ce i se întamplă.

Acţiunea debutează în ziua numărul 5994 din viaţa lui A și continuă pe tot parcursul romanului cu descrierea fiecărei zile pe care o traiește protagonistul în corpul altui adolescent. Paginile se succed rapid, lectura este una ușoară și relaxantă. În același timp, cuvintele încearcă să îţi transmită dimensiunile dramei trăite de A. Este o stare de apăsare continuă, de tristeţe înăbușită. Plutește în aer nemulţumirea faţă de situaţia însăși, imposibilitatea unei vieţi normale. Imaginaţia scriitorului este deosebită, deoarece conflictul dintre personalitatea adevărată a personajului și cea a tânărului în corpul căruia se află este atent construit, cititorul primind explicaţii amănunţite despre cum funcţionează fenomenul.

Odată lămuriţi cu talentul lui A, să vedem ce întâmplare tulbură șirul “reîncarnărilor”. Intriga este destul de ușor de anticipat: îndrăgostirea de o fată, Rhiannon. De aici pornesc numeroase probleme, decizii luate impulsiv, abaterea de la regulile autoimpuse si apar multe, multe motive pentru care este imposibilă o relaţie între cei doi. Vă invit să aflaţi mai multe despre frumoasa poveste de dragoste citind cartea, trăind acţiunea odată cu personajele. Este o variantă bună pentru câteva ore de odihnă activă,  căci agitaţia în care ne trăim zi de zi vieţile de oameni moderni ne face să uităm de povești, de inocenţă, de magie.

În cele 314 pagini ale sale, romanul vorbește despre iubirea pură, sinceră, despre sacrificii, frică, tristeţe, mâhnire, fericire. Într-un cuvânt: VIAȚĂ (în cazul ăsta, de adolescent).  Te face să te gândești la cât de mult înseamnă un moment în această existenţă efemeră, la cât de mult trebuie să apreciem fiecare clipă fericită de care avem parte, căci viitorul este – pentru toţi – incert, siguranţa fiindu-ne dată numai de prezent. Ideea se regăsește în foarte multe opere din literatura universală, inclusiv în poemul eminescian „Memento mori…”, unde se intalneste avertismentul „Amintește-ti că vei muri!”.

 

Jurnalul meu de lectură s-a îmbogăţit cu câteva pagini de citate foarte frumoase, ca de exemplu:

„Tristeţea frumoasă e un mit. Tristeţea ne face trăsăturile de lut, nu de porţelan. ”

„Dacă te uiţi în centrul universului, vezi acolo o răceală. O indiferenţă. În definitiv, universului nu-i pasă de noi. Timpului nu-i pasă de noi. De asta trebuie să ne pese unul de celălalt.”

„Bunătatea e legată de cine ești, pe când amabilitatea e legată de cine vrei să fii.”

 

Dacă veţi citi cartea lui Levithan, veţi întâlni descrierea societăţii americane și a vieţii adolescentului tipic. Ceea ce se observă repede este importanţa pe care o au activităţile extrașcolare în viaţa copilului. Aproape fiecare personaj în corpul căruia ajunge A practică un sport,  ceea ce ar trebui să ne puna pe gânduri, căci nu se poate spune că așa se întâmplă și la noi.

Cu siguranţă veţi îndrăgi personajele acestui roman, căci ele sunt construite plecând de la trăsăturile adolescentului din zilele noastre. Cuplul format din A și Rhiannon este unul adamic (relaţia lor se bazează pe sentimente pure, inocente, nu pe instinct și pofte carnale)  și întâmplările prin care cei doi trec îl fac pe cititor să-și dorească să afle cum se va termina această cursă nebună în care au intrat îndrăgostiţii.

La un moment dat, A spune că vieţile pe care le-a „împrumutat” pentru o zi se asemănă în proporţie de 98%, dar oamenii se încăpăţânează să vadă acea diferenţă de 2% care conduce la diverse neînţelegeri, invidie și chiar ură. Fiecare dintre ei are visuri, ambiţii, decepţii, nemulţumiri, o familie mai mult sau mai puţin funcţională. A îi privește din interior spre exterior și perspectiva asta îi oferă o altă imagine. El spune că „e foarte greu atunci când ești într-un singur corp să-ţi dai seama cum e de fapt viaţa. Ești foarte ancorat în cine ești. Dar când în fiecare zi ești altcineva…intri mai mult în contact cu universul. Vezi că cireșele au gust diferit pentru oameni diferiţi. Albastrul arată diferit. Văzând lumea din mai multe unghiuri, îmi dau seama mai bine de proporţiile ei.”

Atmosfera este una de basm desfășurat într-un oraș modern, ceea ce ofera o experienţă livrescă interesantă. Vă invit să citiţi această carte, pentru că este o lectură ușoară, plăcută și utilă în ceea ce privește înţelegerea anumitor fenomene sociale. Şi vă mai dau un sfat. Feriţi-vă de reverendul Poole! Ceva nu este în regulă cu personajul ăsta. Este genul acela care știe foarte multe, dar în același timp este înconjurat de o energie negativă. Îmi amintește de legenda lui Faust, faimosul personaj al lui Goethe. Este vorba de pactul pe care acesta îl face cu Diavolul, vânzându-și sufletul în schimbul cunoașterii absolute, așa cum – în basmul lui Creangă – Harap-Alb acceptă să fie slujitorul Spânului. Pentru a întelege despre ce vorbesc, va trebui să citiţi voi singuri.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *