Interviuri

Aiurea-n tramvai: Doamna Vali dă la schimb cultură

Adevărul e că nu mai ieșisem de mult din perimetrul micro 4 – micro 5 și-mi venii dorul de ducă: aiurea-n tramvai, prin Târgoviște. Pentru că dețin și eu un drept la liberă deplasare și fără să mai cer acordul leneviei insistente din ultimul timp, am luat trotuarele găurite la picior, mai-mai să-mi rup gâtul până-n centru, pe platou, pe trecerea de pietoni la care aștepți un sfert de oră (exagerez) și, în fine, la Librăria Fragilistic.

Acum aș putea s-o dau pe metafore în stil mare și să-ncep cu universul cărților, paradisul visătorilor sau sala de forță pentru creier, bla, bla, bla… însă mie, zău așa, cel mai mișto mi s-a părut faptul că am întâlnit oameni de nota 20+! Fără figuri de stil, fără expresii conotative, am putut sta de vorbă (pe bune) cu o doamnă foarte nostimă – de-a dreptul încântătoare, doamna Vali!

SCURT INFO: librar de 34 de ani

Impresionant? Cred și eu! Chiar îmi spunea și dumneaei, râzând de amintiri, că unii încă fac pe oamenii confuzi în legătură cu ceea ce face ea sau, pur și simplu, în legătură cu locul unde au nimerit: într-o librărie nu se intră ca într-o cârciumă, ca într-o alimentară sau ca altceva… și mai sunt câțiva care încă nu înțelg care e noțiunea de vânzător sau noțiunea de librar… noi nu vindem la piață brânză, lapte și altele. Alta e să vinzi o carte  și să știi s-o promovezi.

O promovăm, o promovăm, dar avem pentru cine, doamna Vali? Îmi spune, pe un ton așa… optimist: Măi, în Târgoviște totuși se vinde carte… mai sunt și răutăcioși, dar 90% sunt culți cu păreri pozitive… că se mai servește un ceai, o cafea și mai vine omul să lectureze.

Un like pentru târgovișteni, atunci! Să mai vină, că au de unde alege: Avem o gamă variată, începând de la copii, până la beletristică, istorie…, filosofie, sociologie și restul. Din experiență vă garantez că gama de ceaiuri e la fel de vastă și de calitate, zău! Îmi mai zice… e totul ok! Mie oricum îmi place – iubesc ceea ce fac! . Dacă doamnei îi place după 34 de ani, gândiți-vă ce ar însemna două ore acolo… mai ales că…  o să mai aducem în colectivul nostru și tineret care să se ocupe și de promovare. Ai auzit, mă, tineret? Dacă ești printre ăia care nu confundă librăria cu piața sau cu magazinul de tutun, te invit să dai o fugă pân-aici și, pe onoarea mea de consumatoare înrăită de cafea, o să adori locul ăsta. Iar, dacă ai noroc, poate te întâlnești și stai de vorbă cu o anumită Vasilica Islate, sau doamna Vali… e simpatică, pe bune!

Din aiurea-n tramvai, vă pupă Daria! (și am luat gropile la rând înapoi spre casă…).

Despre rubrica Aiurea-n tramvai:

La naiba, am găsit oameni pe stradă și i-am luat la întrebări – din pură pasiune pentru povești și persoane!

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *