Actualitate

Mai… avem ceva de sărbătorit?

#9 mai

Pentru români, ziua de 9 mai are trei semnificații:

  • proclamarea independenței de stat a României în anul 1877
  • victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial în 1945
  • Ziua Europei

În ceea ce privește prima și a treia semnificație a acestei zile, au fost organizate concursuri tematice, atât pentru liceu, cât și pentru gimnaziu.

La Muzeul de Istorie din Târgoviște a avut loc luni concursul intitulat „ Independența- Năzuința seculară a națiunii române” destinat claselor de liceu. Premiile au constat în cărți și diplome de participare pentru fiecare, dar și diploma echipajului pe care era precizat premiul obținut.

De asemenea, în aceeași zi s-a desfășurat la Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” un concurs tematic, de această dată în legătură cu Uniunea Europeană și pașii care au fost urmați pentru ca din plan pe hârtie să fie realitatea zilelor în care ne aflăm. Din punct de vedere al premiilor, au existat sponsorizări și, în funcție de locul ocupat, fiecărui membru al unui echipaj i-a revenit o sumă de bani, nu exorbitantă, dar motivantă.

#10 mai

Și această dată este foarte importantă în istoria României. Este Ziua Regalității.

Cei mai mulți probabil nu știu, dar începând cu anul 1866 și până în 1948, data de 10 mai a reprezentat Ziua Națională a României, înainte de a fi schimbată cu 23 august.

#11 mai

La această dată în anul 1955 au început lucrările Conferinței de la Varșovia, în cadrul căruia a fost creat Tratatul cu același nume. Este de precizat că reprezintă replica la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), înființată cu 6 ani mai devreme.

#12 mai

În anul 1945, Armata română şi-a încheiat participarea la cel de-Al Doilea Război Mondial. Efectivele sale angajate în luptă însumează aproximativ 540.000 de combatanţi.

#13 mai

Începând cu anul 2015, această dată reprezintă Ziua Internațională a Dorului. Este propunerea trupei Vunk și se adreasează celor cărora le e dor de cineva sau de ceva, adică TUTUROR – e a celor plecați departe de țară, e a celor care dacă ar fi trăit unele momente ale vieții având viziunea actuală ar schimba ceva. Nu e vorba de regret, ci de dorința de a schimba ceva în bine.

Sunt curios dacă poate fi considerată zi onomastică pentru cei care poartă numele de Doru, Dorel, Dorian, Dorina ș.a.m.d. …

#14 mai

În anul 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. Acesta a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

#15 mai

Această dată a fost marcată de lansarea liniei aeriene București – Sofia – Atena.

 

Concluzia: fiecare zi poate intra în istorie, deci haideți să le facem să conteze!

 

Autor: Andrei Ghiță

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *