Actualitate, Evenimente, Tehnologie

iPhone 7 sau cum combină Apple 10 dintre cele mai bune funcții într-un singur dispozitiv

Update: Apple lansează publicului update-ul la iOS 10.1, care aduce, în stadiu BETA, modul Portrait pe iPhone 7 Plus. Detaliile funcției mai jos, la secțiunea Camerele.

La nouă ani după ce Apple a introdus pe piață primul iPhone, compania americană speră să își surprindă fanii cu cea de-a X-a generație a renumitei game de smartphone-uri: iPhone 7. Construit pe baza principiilor popularizate de modelele 6 și 6S, noul 7 nu aduce schimbări radicale în ceea ce privește design-ul, îmbunătățind, din anumite puncte de vedere, vizualul anterior. Aspectele prin care noua generație își propune să se diferențieze și să atragă cât mai mulți cumpărători sunt strâns legate de componentele de bază ale experienței de utilizare, regândind elemente precum camera, procesorul sau introducând funcționalități care reprezintă o premieră pentru gama iPhone, precum difuzoarele stereo sau rezistența la apă.

Urmând principiul folosit chiar de Apple în evenimentul de lansare (keynote), vom detalia succesiv lucrurile noi pe care iPhone 7 le aduce în familia de dispozitive a nord-americanilor:

1. Design

Așa cum am menționat deja, schimbările din acest punct de vedere nu sunt unele majore. Din cele patru linii-antenă (inserții de plastic, utilizate din cauză că metalul folosit în carcasă nu permite recepționarea eficientă a semnalului) de pe spatele unui 6S, Apple a păstrat doar două dintre ele, mai exact pe cele ce înconjoară extremitățile superioară și inferioară ale spatelui.

Metalul din jurul camerei este și el integrat cu restul corpului, nemaiexistând acel inel suplimentar atașat spatelui care ținea camera pe 6 și 6S. În plus, noul logo în formă de măr de pe spate este fabricat de această dată din oțel inoxidabil, pentru un luciu caracteristic. Partea din față a iPhone-ului rămâne intactă, în schimb.

Telefonul este disponibil în 5 nuanțe: argintiu, auriu, auriu roz, negru și așa-numita Jet Black, un negru ultralucios, care își propune să mascheze zona în care metalul din spate întâlnește sticla rezistentă la șoc și zgârieturi din partea din față, să ofere un design uniform. După problemele pe care Apple le-a întâlnit cu vopseaua neagră pe iPhone 5, este bine să vedem că universala culoare se întoarce pe iPhone. Asta nu înseamnă că problemele au dispărut. Apple avertizează utilizatorii că Jet Black este predispusă la zgârieturi, sugerând utilizarea uneia dintre husele originale. Dar haideți să aruncăm o privire detaliată culorilor în care iPhone 7 și 7 Plus sunt disponibile:

Argintiu:

Auriu:

Auriu roz:

Negru:

Jet Black:

2. Butonul de acasă

Noul home button este… mai bine zis nu mai este un buton. Este un element capacitiv, care funcționează asemănător butonului anterior, incluzând cititorul de amprentă TouchID și îndeplinindu-și funcțiile anterioare (acces la ecranul de aplicații recente, la Siri, la setările de accesibilitate, la funcția Reachability – care permite coborârea elementelor din partea de sus a ecranului, pentru un acces simplificat și, bineînțeles, funcția de buton de acasă). Acesta practic dă senzația de apăsare, pentru că este conectat la sistemul Taptic Feedback din interior, folosit și de ecran pentru funcția 3D Touch, introdusă pe iPhone 6S, simulând o vibrație tipică apăsării unui buton (aplicație nu foarte diferită de sistemul de bord prezentat de Volkswagen pe Golf R Touch la CES în 2015).

„Ok, ok, dar la ce mă ajută pe mine asta?”

Practic, Apple mizează pe faptul că noul „buton” înțelege cât de tare este apăsat de utilizator, putând astfel emite trei niveluri de senzație tactilă. Compania speră ca dezvoltatorii de aplicații să se folosească de acest avantaj, astfel încât tot acest amalgam de senzații să capete sens într-un joc, spre exemplu. Timpul ne va demonstra cât de înțeleaptă a fost integrarea unui astfel de mecanism în butonul de acasă.

3. Rezistența la apă și praf

Familia 7 aduce, pentru prima dată în iPhone, rezistență la apă și praf, respecând standarul IP67. Deși măsurătorile în laborator demonstrează că iPhone 7 și 7 Plus rezistă până la 1m adâncime, dar nu mai mult de 30 de minute, Apple atenționează că nu este recomandat să utilizați telefonul în piscină, de exemplu, putând însă sta liniștiți când vine vorba de situația în care ați vărsat apă peste unul dintre noile modele. Apple avertizează pe site-ul oficial în privința încărcării unui iPhone 7 până când acesta nu s-a uscat, pentru că ar putea apărea incidente nedorite. Mai mult, distrugerile provocate de apă nu sunt acoperite de garanție. Acesta este textul original:

„iPhone 7 and iPhone 7 Plus are splash, water, and dust resistant and were tested under controlled laboratory conditions with a rating of IP67 under IEC standard 60529. Splash, water, and dust resistance are not permanent conditions and resistance might decrease as a result of normal wear. Do not attempt to charge a wet iPhone; refer to the user guide for cleaning and drying instructions. Liquid damage not covered under warranty.”

4. Camerele

Cu siguranță unele dintre cele mai utilizate elemente dintr-un iPhone sunt camerele sale, iar Apple a regândit optica celor două camere din 7 și 7 Plus. De această dată, ambele modele vin cu stabilizare optică a imaginii (asigurând o expunere de până la 3 ori mai lungă decât un iPhone 6S – când spunem expunere lungă, ne putem gândi la acest tip de imagini), o diafragmă mai largă, cu F1.8 (Apple garantând o capacitate de acces a luminii cu 50% mai mare, de aici rezultând poze mult mai reușite în condiții de iluminare redusă), un senzor optic „cu 60% mai rapid și 30% mai eficient energetic”, un bliț îmbunătățit (cu 4 LED-uri, ci nu 2 precum am fost obișnuiți de la 5S încoace) și un ISP (chip de procesare a semnalului imaginii – practic creierul camerei foto dintr-un smartphone) regândit. Rezoluția camerei principale a rămas la 12MP, cu filmare HD la 240fps, FullHD la 60fps sau 4K UltraHD la 30fps.

Pe lângă toate acestea, Apple s-a aliniat deciziei celorlalți mari producători de dispozitive mobile, utilizând de această dată o cameră principală cu 6 lentile (și acestea îmbunătățite, evident).

Live photos, funcția aplicației de cameră care înregistrează 1.5s de video și audio înaintea și după apăsarea butonului de fotografiere (un fel de .GIF cu sunet), astfel încât puteți surprinde, pe lângă poza în sine, și contextul în care aceasta a fost executată, a primit și aceasta un update, existând acum și posibilitatea editării unor astfel de imagini, direct pe un iPhone. Totodată, modul video Slow-motion permite acum și înregistrarea în 1080p FullHD, pe lângă clasicul 720p la 240fps.

iPhone 7 suportă și formatul .RAW de imagine, care oferă mult mai multe posibilități din punctul de vedere al editării ulterioare, chiar dacă rezultatele inițiale pot fi uneori inferioare unui .JPG. Acest lucru este datorat procesării minime a imaginii, .RAW fiind un fel de negativ digital, care nu este gata de printare, dar care conține mai multe detalii decât un .JPG deja procesat.

Poate ați văzut în imaginile anterioare faptul că telefonul pare să aibă când o cameră rotundă, când o formă ciudată pe partea din spate. Acest aspect este legat de „plusul” adus de 7 Plus, acesta venind cu o a doua cameră de 12MP pe spate. Această a doua cameră este diferită de cealaltă, prin faptul că este de tip Telephoto, de 56mm, vs. cei 28mm ai celei prezente și pe versiunea de 4.7 inchi a iPhone 7, tip Wide-angle. Asta înseamnă de fapt că cea de-a doua cameră are un zoom stabil de 2x (vede imaginea de două ori mai mare decât camera de 28mm).

Apple a utilizat această combinație de două camere, din dorința de a simula un zoom optic de 2x, ducând ulterior, prin mărire digitală, zoom-ul total la 10x. Rezultatul vor fi niște imagini mai clare, în situația în care sunteți un utilizator împătimit al zoom-ului în fotografii, fără pierderi de calitate pentru mărirea 2x. Pe interfață va exista acum un buton 1x/2x care va face trecerea de la o cameră la alta, ulterior având posibilitatea de a utiliza zoom-ul digital.

Existând două camere, acestea pot analiza și adâncimea imaginii, așa cum funcționează perechea noastră de ochi, care văd două perspective ale aceleiași imagini (pe acest principiu fundamental a apărut și efectul 3D în cinematografe). Apple a folosit acest avantaj pentru a crea un nou mod de imagine în aplicația de cameră: modul Portret. Acesta poate diferenția între elementele din fundal și cele din prim-plan, menținând subiecții din prim-plan clar și „blurând” (încețoșând) fundalul, scoțând persoanele din față în evidență, asemenea efectelor obținute cu un DSLR.

Ca o paranteză, niciunul din cele două plusuri nu reprezintă o adevărată premieră. Corephotonics au anunțat pentru prima dată, alături de Qualcomm și Sony, un modul de camere duale cu distanțe focale diferite (una wide și una cu zoom 3x pentru fotografii și 5x pentru video) în 2014. Una dintre ele vedea imaginea monocrom (alb-negru), combinând rezultatul cu imaginea color a celeilalte camere pentru un plus de detaliu în condiții de iluminare slabă. Astfel de tehnologii au ajuns abia în ultimul an în produse mainstream, LG G5 introducând două camere -una wide și una cu 2x zoom-out– și Huawei introducând în P9 două camere -una color și una alb-negru. Efectul de blur/bokeh a mai fost întâlnit pe telefoane precum Nokia 808, Galaxy S5, HTC One M8 și succesoarele. Un plus al efectului de blur la noul 7 Plus este că fundalul se încețoșează încă din stadiul de preview, înainte de a apăsa butonul de fotografie, în timp real. Indiferent de context, ne pare foarte bine să descoperim această abordare și pe noile iPhone-uri, fiind un câștig pentru utilizatori.

De reținut este faptul că efectul bokeh nu va fi disponibil la lansare, ajungând pe iPhone 7 Plus printr-o actualizare software ulterioară.

Selfie camera

Camera de selfie a primit un update major, ajungând la rezoluția de… 7MP (clar numărul de megapixeli nu este o coincidență)! Camera FaceTimeHD beneficiază de o diafragmă F2.2, filmând FullHD la 30fps sau HD la 240fps.

Ambele camere beneficiază de o tehnologie menționată în mod repetat de Apple pe parcursul lansării: Wide Color Gamut. Conform acesteia, rezultatele camerei vor include culori mai intense, mai vii, apropiate de cele din realitate. Inclusiv cei de la Instagram au menționat că își vor actualiza aplicația, astfel încât să beneficieze de culorile îmbunătățite ale noilor camere de pe iPhone 7.

5. Ecranul

Noul ecran Retina HD este cu 25% mai luminos, suportă Wide Color Gamut, astfel încât să puteți vizualiza la calitate maximă pozele făcute cu noile camere. Funcția 3D Touch este prezentă în continuare și în iPhone 7. Modelul de 4.7 inchi va rămâne la rezoluția de 1334×750 (326 ppi), în timp ce Plusul de 5.5 inchi va păstra rezoluția 1920×1080 FullHD (401 ppi). Ambele display-uri sunt bazate pe tehnologia IPS LCD, asemenea predecesoarelor.

6. Difuzoare stereo

Pentru prima dată într-un iPhone, noile 7 și 7 Plus introduc un set de speakere stereo, de două ori mai puternice decât difuzorul de pe un iPhone 6S, conform Apple. Abordarea este similară celei de pe HTC 10, în care earpice-ul (difuzorul la care ascultăm conversația telefonică, din partea de sus) conlucrează cu speaker-ul principal, din partea de jos, pentru a crea efectul stereo. Noile difuzoare prezintă un interval dinamic (dynamic range) îmbunătățit celui din generația anterioară.

7. Earpods și mufa audio jack

Să începem cu mufa jack. Mufa jack… nu mai e mufa jack. 😀 Apple a considerat interfața audio care ne-a servit aproape 150 de ani ca fiind demodată, suportul audio oferit de mufa proprietară Lightning fiind suficient pentru cei care preferă să asculte muzica la căști, existând căști care vin strict cu acest suport.

Dar cu cei care au investit sute de lei în căști care au doar suport Jack 3.5mm ce se va întâmpla? Nu e o problemă majoră. Apple include (pentru prima dată, dacă nu ne înșelăm) un adaptor gratis în cutia de vânzare a fiecărui iPhone 7 și 7 Plus, un adaptor de la Lightning la Jack 3.5mm, așa că stați liniștiți. Veți avea de cărat un element în plus până veți schimba căștile cu unele cu Lightning (sau cu unele wireless, prin Bluetooth, dar despre asta vom vorbi mai târziu). Asta dacă nu doriți să le folosiți pe cele care vin în cutie, direct cu suport pentru interfața celor de la Apple.

8. Apple Pay

Aceste update-uri nu ne influențează neapărat, pentru că încă nu există suport pentru sistemul de plată contactless al Apple în România. Pe de altă parte, multe dintre lucrurile noi se adresează Japoniei, țară în care Apple Pay va căpăta suport pentru FeliCa, sistemul contactless inițiat de Sony și care este integrat în majoritatea terminalelor POS, de la cele din magazine și până la cele de la metrou. Apple a mai anunțat că în Statele Unite, Apple Pay este folosit pentru plățile prin NFC în proporție de 90% și că, în iOS 10, vor putea fi efectuate plăți prin Apple Pay direct din aplicația iMessage către persoane, individual, sau prin Hărți, către companii, fără a mai fi necesare detaliile bancare (asemănător GMail). Apple Pay va putea fi integrat și de site-urile web, ca metodă de plată.

Apple-Pay-on-the-web

9. Performanță și consum de resurse

Se cunoaște că Apple nu face rabat de la performanțele seriei iPhone, investind în fiecare an în dezvoltarea unor noi procesoare și alegând, mereu, unele dintre cele mai puternice componente grafice ale celor de la Imagination Technologies (n.r. PowerVR), astfel încât experiența de utilizare a unui iPhone să nu includă blocaje majore software, timpi morți etc. Pentru familia 7 și 7 Plus, Apple introduce chip-ul A10 Fusion, construit printr-un proces FinFET+ de 16 nanometri, asemenea majorității chip-urilor din generația A9 anterioară, chip-ul având astfel un consum redus de energie.

În plus, A10 este PRIMUL chip produs de Apple în configurație quad-core (sau four-core, cum a menționat compania americană pe parcursul prezentării). Cele patru nuclee sunt divizate în două categorii: 2 nuclee de performanță (cu 40% mai puternice decât cele din A9) și două nuclee cu un consum eficient de energie (au doar 20% din consumul celorlalte două). Acestea din urmă vor fi folosite atunci când telefonul nu este utilizat sau pentru task-urile care nu necesită prea multe resurse, reducând consumarea acumulatorului, în timp ce perechea superioară va fi folosită pentru jocuri sau alte activități similare, care au nevoie de putere. Chip-ul va comuta inteligent între cele două perechi de nuclee, astfel încât consumul de energie să fie minim (această configurație nu diferă prea mult de cea introdusă de ARM în 2011 – big.LITTLE, sursă în română – și care a fost adoptată în ultimii ani de producători precum Qualcomm sau Samsung).

Componenta grafică din A10 Fusion dispune de șase nuclee, fiind cu 50% mai puternică decât corespondenta sa din A9 și având doar 2/3 din consumul acesteia. Memoria RAM pare să fi rămas la 2GB pentru iPhone 7, în timp ce iPhone 7 Plus a primit un GB bonus, aducând memoria RAM a acestuia la 3GB. Au fost deja anunțate jocuri care vor beneficia de puterea noului chip, precum o versiune îmbunătățită a jocului Oz: Broken Kingdom al celor de la This Game Studio. O altă noutate pentru utilizatorii de iOS va fi reprezentată de lansarea oficială a jocului Super Mario Run spre sfârșitul anului.

Și pentru că am tot vorbit de eficiență și consum de resurse, este cazul să aruncăm o privire și la acumulator și la numărul de ore în care vei putea sta departe de priză. Apple menționează că seria 7 include bateriile care vor ține cel mai mult, dintre toate iPhone-urile de până în prezent. Utilizatorii unui iPhone 7 se pot aștepta la două ore de utilizare în plus față de 6S, iar cei ai iPhone 7 Plus – la o oră în plus față de 6S Plus. Iată o comparație detaliată a celor două modele din acest punct de vedere:

Noile iPhone-uri aduc suport pentru tehnologia LTE Advanced la viteze de până la 450Mbps download (de menționat că în România niciunul dintre operatori nu suportă o asemenea viteză până în prezent).

10. iOS 10

Poate vă întrebați de ce am lăsat sistemul de operare pe ultimul punct. Pentru că, în cazul Apple, lucrurile noi aduse de iOS 10 nu vor rămâne exclusivități ale gamei 7, ci vor fi aduse, prin actualizarea sistemului, și pe următoarele dispozitive:

Acestea sunt principalele dintre aspectele noi pe care iOS 10 le aduce pe dispozitivele  Apple:

O nouă aplicație de mesagerie

Poate cel mai mare update din iOS 10 este cel primit de sistemul iMessage. Adăugând noi modalități de a vă face mesajele cu cei dragi mai expresive, precum stickere, message bubble animations – care vă permit să introduceți într-un mod subtil sau cu o animație agresivă următoarea replică la conversația pe care o aveți, simbolizând „o șoaptă” sau un „strigăt” (similar modului în care butonul de Like funcționează pe Messenger), efecte full-screen, precum baloane care zboară pe întregul ecran în momentul în care trimiteți destinatarului un mesaj precum „La mulți ani!”, note animate scrise de mână sau mesaj Invisible Ink, care, înainte de a-și arăta conținutul, este necesar să fie „curățat/râcâit” de destinatar.

iPhone_MessagesFSE_PR-PRINT

Conținutul distribuit, precum un link pe Youtube, va putea fi vizualizat acum direct în iMessage, iar emoticoanele pot fi introduse automat în conversație, înlocuind cuvintele care reprezintă emoticoane cu imaginile în sine prin simpla apăsare a fiecărui cuvânt. De exemplu, dacă scrieți „pisică”, cuvântul va fi marcat cu galben, iar apăsarea acestuia va duce la înlocuirea automată a textului cu… o pisică.

Asemănător noilor emotions introduse în acest an pe Facebook, care să însoțească butonul de like, Tapback vă permite să vă exprimați sentimentul față de un mesaj, printr-un emoticon tip ură, like, dragoste etc. care se atașează direct de ultimul mesaj trimis de partenerul de discuție.

iPhone_MessagesEffects_PR-PRINT

În plus, asemenea Messenger, iMessage are acum propriul magazin de extensii, care vă permite să descărcați noi emoticoane, .GIF-uri și altele.

iMessage-Messages-app-iOS-10

Ecranul de blocare și widget-urile

Elemente precum bara de căutare, widget-urile, calendarul, cardurile Siri sunt prezente acum în partea stângă a ecranului de blocare, necesitând o glisare spre dreapta.

Și, pentru că tot am menționat widget-urile, acestea nu vor mai fi prezente în Notification Center, secțiunea Astăzi a centului de notificare dispărând de pe iPhone, rămânând prezentă doar pe iPad. Widget-urile au fost mutate în pagina dedicată lui Siri, din partea stângă a lansatorului de aplicații/ecranului de acasă.

Camera a căpătat și ea o nouă modalitate de lansare rapidă de pe ecranul de blocare, prin glisare către stânga.

3D Touch a primit și el un mic update

Câteva din aplicațiile preinstalate (ex. Vremea, Bursa, Calendar) prezintă acum informații detaliate în urma apăsării cu putere a iconiței acestora de pe ecranul de acasă, inclusiv widget-ul respectivei aplicații este accesibil în acest fel.

Weather-3D-Touch-widget-iOS-10

Lucrurile noi din Siri și tastatură

QuickType: Siri va oferi acum (cel puțin pentru limba engleză) predicții avansate pentru răspunsurile dintr-o conversație, prin tastatură. Spre exemplu, dacă cineva vă întreabă când sunteți liber astăzi, Siri va analiza calendarul din ziua respectivă și va afișa pe tastatură răspunsuri precum „La ora 14:00”. QuickType prezintă predicții în următoarele situații:

Din ce vedeți în imagine la ultimul punct, tastatura va suporta acum și autocorecția concomitentă a două limbi de circulație internațională, fără a mai fi nevoie să comutați între cele două din setări, recunoscând individual cuvintele fiecăreia (ex. Engleză+Chineză). Începând cu iOS 10, Siri este deschis și dezvoltatorilor, care pot integra asistentul vocal în aplicațiile lor, pentru acțiuni vocale precum rezervarea unei călătorii sau comandarea unei pizza. Totodată, Siri va recomanda utilizatorilor aplicații în ecranul de acasă, învățând obiceiurile acestora, în funcție de ora din zi și locul în care se află (nu foarte diferit de modul în care Yahoo Aviate, Launcher-ul Google și 9 Cards sugerează aplicații).

Galeria de fotografii…

… este și ea îmbunătățită, conținând acum o secțiune nouă, Amintiri, care vă va prezenta zilnic noi albume realizate automat cu imaginile din diferitele călătorii, excursii, momente deosebite petrecute de-a lungul anilor, ținând cont de locația în care au fost făcute, data, obiectivele turistice și oamenii care apar în imagini (recunoscându-le automat). Photos va realiza automat și un Memory Movie, un clip video care include momentele esențiale ale colecției prezentate în ziua respectivă, gata de salvat, cu tot cu tranziții și muzică de fundal (asemenea HTC Zoe sau Google Photos).

iPhone_Photos

Recunoașterea obiectivelor și a persoanelor și reținerea locațiilor vă va ajuta să căutați ulterior o anumită fotografie prin miile realizate în ultima lună.

Photos-app-iOS-10-search

Aplicația Hărți

Aceasta a primit un design nou, are capacitatea de a vă sugera automat obiective de vizitat în jurul locației în care vă aflați și vă permite să căutați obiective (turistice, restaurante, benzinării) chiar și în timpul unui traseu de navigare GPS.

Maps_iOS-10

Asemenea lui Siri, și Hărți a fost deschisă dezvoltatorilor, putând introduce noi posibilități în aplicație, precum, de exemplu, rezervarea unei curse Uber direct din aplicație.

Notificări cu răspuns rapid îmbunătățite

Dacă până în prezent, utilizatorii puteau răspunde unui mesaj direct din bara de notificări, noile Notificări interactive vă permit să vizualizați întreaga conversație prin notificare, nu doar ultimul mesaj. Mesajele sunt doar un exemplu, inclusiv Instagram va implementa noul sistem în aplicația sa, incluzând în notificarea care vă anunță că cineva a apreciat o anumită fotografie și fotografia despre care este vorba.

Interactive-notifications-iOS-10

Apple Music

Aplicația a primit un design îmbunătățit, cu o nouă divizare a secțiunilor, inclusiv categoria For Youcare include albume și melodii recomandate fiecăruia, în funcție de gusturile muzicale identificate de Apple Music (bineînțeles, este necesar să fiți abonat al Apple Music pentru a avea acces la aceste facilități; în România, abonamentul lunar este de 5€). În timpul redării unei anumite melodii, ecranul Now playing oferă acum și posibilitatea afișării versurilor.

Apple-Music-iOS-10

Home

Legat de HomeKit, sistemul de automatizări compatibil iOS (automatizări în sensul becurilor moderne, care pot fi controlate de la distanță, prin internet, a ușilor de garaj inteligente, a mașinilor de spălat cu conexiune la internet etc.), Apple introduce, în sfârșit, și o aplicație dedicată acestui sistem, dezvoltatorii nemaifiind nevoiți să își creeze fiecare aplicații separate pentru produsele lor compatibile HomeKit, acestea putând fi controlate prin aplicația Home. Comenzi rapide dedicate controlului caselor inteligente au fost introduse și în Control Center și pe Apple Watch.

Home-app-iOS-10

Alte lucruri noi

În iOS 10 a fost introdus și un gest nou, care, prin ridicarea de pe masă a unui iPhone, va aprinde automat telefonul în ecranul de blocare, reprezentând o modalitate rapidă de verificare a notificărilor (asemenea CyanogenMod și similar implementării propuse de HTC pe M8), un nou design în aplicația Știri, posibilitatea de a elimina aplicația Bursa (și de a o reinstala din AppStore, dacă este necesar, ulterior), Safari suportă Split View pe iPad, Note vă permite să adăugați mai mulți participanți la nota inițiată de pe telefonul dumneavoastră, aplicația Telefon include suport pentru aplicațiile VoIP (Skype este un exemplu de serviciu VoIP) și detecția apelurilor false, iar aplicația Ceas va include o alarmă care vă va aminti când este timpul să mergeți la culcare.

Accesoriile iPhone 7 și 7 Plus

Gama de accesorii oficiale iPhone este una largă, însă cele mai populare dintre acestea s-au dovedit a fi (prețurile se vor converti probabil în euro, la nivelul continentului nostru):

iPhone Silicone Case, la prețul de $35:

iPhone Leather Casela prețul de $45:

iPhone Smart Battery Case – $99:

Disponibilă pe alb și negru, cu ajutorul husei veți obține atât protecție, cât și un timp de vorbire total de până la 26h, de navigare prin date 4G de până la 22h și de playback video de până la 24h. Husa și telefonul se vor încărca în același timp, prin conexiunea Lightning de la baza husei.

iPhone Lightning Dock – $49:

Disponibil în toate cele 5 culori în care este fabricat și telefonul, Dock-ul vă oferă, pe lângă modul elegant de a susține telefonul pe birou, posibilitatea de a încărca iPhone-ul la priză, prin USB la PC, de a-l sincroniza cu PC-ul prin USB și de a-l conecta la difuzoare externe prin mufa Jack de 3.5mm (și uite că nu dispare definitiv :)) ). Dock-ul este practic o soluție de a încărca telefonul și de asculta muzică la căști sau sisteme audio în același timp, acum că nu mai există decât o singură mufă pe seria 7.

Întreaga gamă de accesori a Beats Audio este disponibilă pe noile iPhone, fie că vorbim de căști, fie că ne referim la difuzoarele portabile Pill. Apple a prezentat la evenimentul de lansare și noile Beats Solo 3, PowerBeats 3, cât și un model nou numit Beats X:

AirPods a fost introdus tot cu prilejul lansării noilor iPhone-uri. Gândit probabil ca un competitor al Gear IconX, căștile cu adevărat wireless ale Apple prezintă funcții inteligente, pornind automat când sunt introduse în urechi (pentru acest lucru au fost folosiți senzori cu lumină infraroșie), preiau apelurile și activează asistentul Siri prin dubla apăsare pe oricare dintre aceștia, prezintă fiecare câte două microfoane, care au capacitatea de a reduce zgomotul din fundal prin Active Noise Cancellation. Acestea vin cu o cutie specială în care pot fi ținute, care are și rolul de încărcător și care aduce durata de viață totală a căștilor la 24h de ascultare (în mod normal, o încărcare completă a căștilor menține căștile active pentru maximum 5h de ascultare). Conectarea la un dispozitiv Apple (iPhone, Apple Watch, MacBook etc.) se face prin deschiderea acestei cutii, automat apărând pe ecranul celui mai apropiat dispozitiv Apple cererea de conectare la AirPods. Inteligentă modalitate! De apreciat la aceste căști prețul relativ mic, ținând cont de performanțe: $159.

Apple Watch Series 2 – Apple a introdus și cea de-a doua generație a popularului smartwatch. Îmbunătățind rezistența la apă la tipicul (când vine vorba de ceasurile clasice) 50m adâncime, fără limită de timp (potrivit pentru înot – există și două moduri de măsurare a eficienței stilului de înot), cu un display de două ori mai luminos, la 1000nits, un procesor dual-core (cu 50% mai puternic decât cel de pe prima generație), cu GPS integrat și cu o versiune nouă, de ceramică, Apple Watch Series 2 vine în completarea gamei de smartwatch-uri Apple, seria 1 rămânând și ea în vânzare și primind, ca update, noul procesor dual-core al seriei 2. Iată ediția de ceramică (restul design-ului rămâne neschimbat):

Apple a introdus, alături de Nike, și o ediție Nike+ a ceasului, bazată pe varianta de aluminiu a Series 2 și cu o colecție specială de curele. Aceasta include funcții suplimentare, precum mesaje care să vă motiveze să alergați („Astăzi nu alergăm?” – acesta va apărea zilnic, dacă nu faceți ture de alergare, până veți ieși din casă și vă veți pune pe treabă).

Edițiile Hermès se vor păstra și pe Series 2, cu un preț începând de la $1149. Seria 2 va începe de la $369 (la fel și ediția Nike+), seria 1 va scădea la $269, iar ediția de ceramică va costa $1249.

Printre funcționalitățile noi aduse de watchOS 3 (care va ajunge și pe Series 1), se numără lansarea rapidă a aplicațiilor, posibilitatea de a reține aplicațiile într-un așa-numit Dock, accesibil prin apăsarea butonului lateral (un fel de aplicații recente de pe telefon, dar în care fiecare dintre noi decide ce vrea să păstreze – până la 10 aplicații), prin glisare de jos în sus se poate accesa nou-introdusul Control Center, prin glisare dintr-o parte în cealaltă se va comuta între fețele de ceas preinstalate, o parte din efectele de pe iMessage au fost aduse și pe Apple Watch, în special cele Full-screen, a fost introdusă posibilitatea de a scrie de mână mesajele (literă peste literă, sistemul având capacitatea de a le diferenția), există acum posibilitatea de a distribui cu prietenii utilizatori de Watch activitatea dumneavoastră fizică și de a concura împotriva lor. Pe lângă toate acestea, a mai fost introdusă aplicația Breathe, care vă va aminti periodic să luați o pauză de la lucru pentru a efectua un exercițiu de respirație adâncă (ceasul va măsura cât de bine vă descurcați), funcția de a debloca accesul la Macbook-ul personal, prin simpla prezență a ceasului la mână (nemaifiind necesară introducerea parolei) și sistemul S.O.S., care va fi activat prin apăsarea timp de 6 secunde a butonului de pe lateral și care va trimite mesaje de alertă cu locația purtătorului către contactele de urgență selectate, va suna serviciul 112 și va indica pe ecran date precum numele purtătorului, ziua de naștere, înălțimea, masa, grupa de sânge etc. (date introduse anterior în aplicația Health din telefon).

Se va lansa pe watchOS și o aplicație companion a Pokémon GO, care vă va îndemna să vă mișcați pentru a „cloci” oăle de pokémon și vă va avertiza când sunteți în preajma unui Pokéstop sau a unui pokémon. Utilizarea telefonului rămâne obligatorie pentru prinderea energicelor creaturi virtuale.

Un clip care detaliază Watch Series 2 a fost prezentat în timpul evenimentului:

„Și când voi putea beneficia de toate aceste lucruri?”

iPhone 7 și 7 Plus vor fi disponibile în România începând cu data de 23 septembrie. Prețul de lansare oficial ar trebui să fie de 760 de euro pentru versiunea de 32GB a iPhone 7 și 900 de euro pentru aceea a iPhone 7 Plus. QuickMobile a deschis deja procesul de precomandă. Vodafone și Orange au creat pagini de înregistrare pentru noile iPhone-uri, astfel încât veți fi notificat prin email când se vor deschide precomenzile la cei doi mari operatori. Seria 7 va fi disponibilă și în versiunile cu 128GB și 256GB, nuanța Jet Black fiind fabricată doar în aceste două configurații.

iOS 10 va fi distribuit către dispozitivele compativile începând cu 13 septembrie, asemenea watchOS 3, iar Apple Watch Series 2 va apărea în magazine începând cu data de 16 septembrie. Apple va păstra în gamă și dispozitivele 6S și 6S Plus, alături de iPhone SE. Aceasta este o comparație a modelelor disponibile:

Chiar dacă nu este cu adevărat revoluționar pentru piața smartphone-urilor în general, iPhone 7 aduce un număr foarte mare de elemente noi pentru fanii acestei game de telefoane. Cu funcționalități precum camera duală (pe 7 Plus), rezistența la apă sau difuzoarele stereo, iPhone 7 este gândit pentru a îmbunătăți utilizarea de zi cu zi a unui astfel de dispozitiv, demonstrând dorința celor de la Apple de a se alinia standardelor impuse de alți producători, de a-și menține poziția ca producător de top, evidențiind un nou caracter flexibil al Apple, cu care nu suntem neapărat obișnuiți. Inclusiv accesul oferit dezvoltatorilor la aplicații precum Siri sau Hărți reprezintă un lucru binevenit, de apreciat la compania americană, recunoscută cândva pentru caracterul restrictiv al sistemului său de operare. Ținând cont de toate aceste aspecte, noile iPhone 7 și 7 Plus sunt două dispozitive puternice, actuale, cu camere performante, care vor satisface cu siguranță nevoile cumpărătorilor binecunoscutei serii de smartphone-uri.

Cum vi se par noile iPhone-uri? V-ați fi dorit mai mult? Lăsați-ne părerea voastră în comentarii.

Iată și clipurile oficiale de promovare ale iPhone 7 și iPhone 7 Plus:

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *