Atitudine

Dedicat „bobocilor”

Primul an de liceu e un an de tranziție. Ne acomodăm cu un nou capitol al vieții de care am auzit multe, dar pe care încă nu l-am trăit pe propria piele.

Începuturile, totuși, sunt asemănătoare. Sunt o etapă în sine. Ce mai vine însă la pachet cu liceul reprezintă tentațiile; nu ale instituției, ci ale vârstei.

 1. Cum să te integrezi. Fii natural. Popularitatea este temporară, iar după liceu nu va știi nimeni că tu ai fost persoana care avea cele mai mișto haine sau că ai făcut nu știu ce farsă. Astea o să îți marcheze doar evoluția.

Voluntariatul este o ramură a integrării în societate. Treaba stă în felul următor: e văzut ca un mod de socializare în care, pe lângă faptul că o să faci rost de niște hârțoage, contracte importante și care dau bine la C.V., mai leagă și niscaiva prietenii de unde nu te aștepți mai puțin, dar cu niște oameni cu care vezi că te leagă mai mult decât moaca obosită din stația de autobuz din fiecare dimineață de acum și până peste patru ani.

 1. Nu căuta popularitatea, ci las-o să fie un efect. În capitolul ăsta al adolescenței care se confundă cu liceul apare și o anumită stimă de sine care trebuie dezvoltată corect.

Adică, popularitatea se împarte în mai multe ramuri:

 • anturajul – care pare tentant, dar care e păgubos pe termen lung
 • imaginea de ansamblu a celorlați despre tine – care iar nu e relevantă, pentru că aici apar prejudecățile
 • popularitatea pentru sine – sau, mai pe scurt, să fii mulțumit cu tine; dacă tu ești mulțumit cu tine, încercând să faci tot ce te definește, ești un liceean câștigat
 1. Programul. Aici e o întreagă meteahnă, pentru că e diferit de vacanță, dar hai să fim serioși, dacă n-ar fi școala, nu ne-am putea bucura de vacanță – știu pare un nonsens, dar așa e. Mâncați dimineața. Chiar nu contează că mâncați acasă sau luați de la chioșcul de lângă un pateu, două, un covrig cu ceva, hai vreo 5 și ceva dulce, că dă energie pentru timpul orelor.

Încercați să dormiți câteva ore când ajungeți acasă, iar după apucați-vă de ce aveți voi de făcut. Așa, neodihniți, tot ce puteți să faceți e să vă enervați. Irascibilitatea nu ajută.

 1. Învață la timp. Nu lăsa învățatul pe ultima secundă. În timp, creierul asimilează natural. Nu de alta, dar apoi vin tezele la 4 materii, spre deosebire de doar două din gimnaziu și un om descumpănit ajunge și singur la concluzia că toate se fac la timpul lor.
 2. Nu te panica dacă vei vedea o scădere în note. Notele, după cum afirmă un cadru didactic pe care îl respect, reprezintă doar nivelul de pregătire din acel moment, nu de mâine sau poimâine. Ș-apoi, aici intervin profilurile. Axează-te pe materiile principale și învață din plăcere.
 3. Unele materii reprezintă doar umplutura, dar pentru care un om e plătit și își poate trăi și el viața decent. Un profesor nu e de vină doar pentru că materia pe care o predă nu intră pe lista priorităților unui anume profil. Și ei sunt oameni dedicați, unii mai dificili sau nu, asta depinde de fiecare, dar care pun suflet în ceea ce fac. Nu trebuie să îți placă pentru a-l respecta.
 4. Nu toți te vor plăcea. Nu toți suntem compatibili, d-asta e frumos, că vezi o sumedenie de personalități diferite, dar care formează un întreg ce se numește liceu. Era o vorbă că gusturile nu se discută. Am avut ocazia să văd că asta nu e din răutate, ci din încăpățânarea de a accepta pe cineva care are o altă viziune decât a ta. Din contră, cel cu care te poți contrazice prin argumente și care păstrează o oarecare reticență, hai să spunem obiectivitate în ceea ce te privește, îți este un prieten mai bun decât cei cu care râzi la colțul școlii și atât. Vârsta nu ține cont de prietenii și, de aceea, poți să fii pe aceeași lungime de undă cu alți elevi, fie că sunt ei a XII-a sau orice altă clasă.
 5. Nu le face altora ceea ce ție nu îți place. Nu te lăsa „corupt” să faci chestii pe care tu în mod obișnuit nu le faci și să pări ce nu ești. Sigur se găsește cineva să se împrietenească cu tine, dar cu ce reprezinți tu cu adevărat, nu cu masca ta de elev care vrea cu orice preț să fie în grațiile altora.
 6. Întreabă profesorul când nu ai înțeles. Profesorii sunt acolo pentru a te ajuta să înțelegi în profunzime materia, iar tu trebuie să îi spui unde nu ai putut înțelege sau dacă ai curiozități. Nu trebuie să-ți fie frică sau rușine să întrebi unde nu știi sau dacă ești curiosi despre ceva care are într-adevăr legătură cu lecția. Profesorii se simt bine când văd că elevii sunt interesați de ceea ce predau și vor să înțeleagă mai bine, iar asta e cea mai mare răsplată pentru ei. Iar dacă ești timid, du-te la sfârșitul orei și cu siguranță își vor rupe 2 minute din pauză ca să-ți explice.
 7. Distreză-te! Anii de liceu se presupun că sunt cei mai frumoși ani din viață, așa că încearcă să te distrezi cât mai bine, dar cu limită. Liceul nu înseamnă doar note și învățat bine, ci și distracție. Cumulate, ele dau experiențe de viață…

 

P.S.: Mai am un sfat: învață să fii atent la oameni, tu, „bobocule”, și să citești printre rânduri, să străbați percepții și să înveți de la fiecare câte ceva!

Baftă-n liceu!

Autori: Alexandra Isac / Andrei Ghiță

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *