Actualitate

Proiectul de lege din Parlament ce transformă profesorii în polițiști și jandarmi

Unele lucruri sunt greu de aflat în România. Un minunat exemplu ar fi ultimele legi propuse în Parlament; apar, fără să se știe prea bine de unde, legi destul de bizare (a se vedea cazul delfinii trebuie să fie cetățeni ai României).

O lege pe care eu o consider destul  de interesantă este o lege propusă de un grup de senatori prin care profesorii capătă statut de autoritate publică. Ca să îți faci o idee, statut de autoritate publică au polițiștii și jandarmii. Imaginează-ți-l pe profesorul acela care oricum taie și spintecă după bunul plac la oră în postura de polițist. Statutul de autoritate publică oferă corpului didactic anumite drepturi care le depășesc pe cele din Legea Educației și care depășesc obligațiile profesorilor enunțate în Statutul Elevului, drepturi pe care o să ți le enunț în continuare și o să decizi de unul singur dacă sunt benefice pentru învățământul românesc sau nu.

Proiectul de lege propus de Parlament ce vrea să transforme profesorii în polițiști

Uite ce urmăresc inițiatorii acestei legi prin aceasta:  respect și considerație față de persoana sa și față de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari și terțiari ai educației, pre­cum și din partea celorlalte cadre didactice, de un climat de ordine, disciplină și respect în timpul desfășurării actului educațional în contexte formale, nonformale și informale, de autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să mențină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învățare-evaluare. Pe hârtie sună excelent, nu? Tot ce vrea această lege este să protejeze profesorii de abuzurile comise de elevi și părinți, cum se enunță în motivația acestei legi.

Ei bine, nu uita că suntem în România, iar lucrurile nu se petrec chiar cum sunt scrise pe hârtie.

Profesorii buni beneficiază oricum de respectul și considerația elevilor, părinților și a cadrelor didactice, deoarece aceștia respectă o regulă de aur a societății: respectul îl dobândești, nu îl impui. Acești oameni minunați, care sunt dedicați în totalitate profesiei, reușesc să mențină climatul educațional și un cadru de disciplină general fără a apela la sancțiuni disciplinare. Legea aceasta este făcută pentru acei profesori dezinteresați de soarta elevilor și care nu reușesc să câștige respectul unui colectiv; profesori care sunt profesori doar cu numele. În schimb, profesorii cu adevărat buni reușesc să mențină un mediu adecvat în timpul procesului de învățare, așa cum enunță proiectul de lege.

Legea o poți citi integral aici. O să sintetizez acest proiect de lege:

  1. Profesorii beneficiază de dreptul de a aplica sancțiuni disciplinare. Am început bine, nu? Din seria „Nu scrii ce e pe tablă?! Trei în catalog!”.
  2. Profesorii beneficiază de dreptul de a lua decizii oportune pentru a menține climatul de învățare și disciplină. Nu se specifică în ce constau aceste decizii. Doar îl împuternicește pe profesor să facă ce consideră necesar pentru a menține ordinea.
  3. Profesorii beneficiază de respect și considerație din partea beneficiarilor primari, secundari si tertiari ai educatiei, precum și din partea celorlalte cadre didactice – practic, din partea tuturor. Asta nu se întâmplă deja?! În mare parte, eu asta am observat. Profesorii buni beneficiează de respectul elevilor.
  4. Pedepsele pentru infracțiunile împotriva profesorilor se măresc cu o treime. Nu dau citat, pentru că e destul de scris. Poți consulta mai sus linkul legii dacă ai în plan să înjuri un profesor (ai putea fi sancționat penal).
  5. Procurorul se poate autosesiza în cazul în care observă că s-a săvârșit o infracțiune împotriva unui profesor, pentru că așa se întâmplă în cazul polițiștilor și jandarmilor.

În 2015 (imediat ce legea a fost propusă),Guvernul României a dat recomandări în privința acestui proiect de lege, pronunțându-se împotrivă. Argumentarea Guvernului în acest sens are trei pagini; proiectul de lege are trei pagini. Asta ca să nu crezi că nu se poate scrie mult împotriva legilor absurde. Însă, Guvernul poate da doar recomandări, iar Parlamentul ia decizia finală.

În momentul de față, această lege este doar un proiect. A trecut de Comisiile Parlamentare de specialitate (poți consulta traseul legislativ al legii pe site-ul Senatului), dar așteaptă să fie votată în Camera Deputaților.

 

 

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *