Actualitate

„Mai bine rămâneam acasă!” – Opinia Elevilor

Școlile și liceele din Dâmbovița au avut program normal pe 9 și 10 ianuarie, fiind primele zile de cursuri după vacanța de iarnă.

În ciuda frigului pătrunzător și al Codului galben de ninsori, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița a decis să nu suspende cursurile luni și marți. Așa cum era de așteptat, această decizie a fost însoțită de un cor de proteste atât din partea elevilor, cât și din partea unor părinți îngrijorați de sănătatea copiilor.

Am decis să întrebăm mai multe persoane, de la elevi la părinți și profesori, ce părere au despre decizia IȘJ Dâmbovița.

O parte dintre aceștia au decis să își păstreze identitatea anonimă.

Elena, elevă: „Ce pot spune, nu este corect ca noi să facem ore în condițiile în care alții stau acasă, dar asta este, mergem că altfel se pun absențe!”

Daniel, elev: „Nu-i deloc în regulă! Noi stăm și înghețăm iar ei stau acasă!” – referindu-se la elevii celor 22 județe care nu au făcut ore nici pe 9, nici pe 10 ianuarie.

M., elevă: „Probabil ca la ei este mai frig. Ce sa zic, nici mie nu îmi place dar asta este situația”

Un profesor a afirmat: ”Eu cred că e de înțeles că s-au deschis școlile din moment ce nu a mai nins și drumurile s-au dezăpezit”

C., elev navetist: ”Eu vin de la Hulubești, în fiecare zi. Astăzi [9 ianuarie – n. r.] am făcut aproape două pe drum. Mi se părea normal să se suspende cursurile dacă nu se poate asigura transportul elevilor”

S., elev: ”Municipiul București a suspendat cursurile pentru mai multe zile, în condițiile în care Bucureștiul, se știe, are o infrastructură mult mai bună și mai eficientă decât a județului nostru”.

Alți elevi, în ciuda frigului pătrunzător, nu si-au pierdut umorul și spiritul flegmatic, Andreea răspunzând la întrebarea reporterului nostru (”ce părere ai de faptul că tu înveți când alții stau acasă?) scurt: „vorbim altădată că am înghețat!”

Opinia generală a elevilor este una foarte clară: nu sunt deloc fericiți de faptul că suntem aproape singurul județ din sud-estul țării care a început cursurile pe 9 ianuarie.

”Mi-am trimis copilul să învețe, nu să înghețe pe drum!”

Așa au sunat mai multe reclamații ale părinților. Cineva a completat: ”E mult prea frig pentru ca un copil să se deplaseze la școală. Iar aici mă gândesc mai mult la elevii navetiști, care parcurg un drum însemnat până la școală.”

Un alt părinte a pus o întrebare retorică: ”Cum se poate ca toate în  toate cele cinci județe din jurul nostru să se suspende cursurile iar la noi în județ, în ciuda temperaturilor foarte scăzute, să se facă ore?! E absurd!”

Atât o bună parte a părinților, cât și marea majoritate a elevilor, s-au pronunțat pentru suspendarea cursurilor, această opinie generală fiind concretizată prin diverse mesaje precum ”Colectivul clasei…de la CNCC Târgoviște susține necesitatea suspendării cursurilor în zilele de luni și marți, datorită condițiilor meteorologice nefavorabile la care se adaugă și navetismul”.

10 ianuarie. Orele se suspendă. Reacțiile elevilor

La ședința Consiliului Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița din data de 10 ianuarie, s-a luat hotărârea suspendării cursurilor pentru ziua de miercuri, 11 ianuarie, în tot județul Dâmbovița. Știrea s-a răspândit cu viteza fulgerului în toate unitățile școlare, principala sursă fiind comunicatul emis de Inspectoratul Școlar Județean.

S., elev”Într-un final și-au dat seama că nu ne pot chema la școală când sunt -15 grade afară. Suntem oameni, nu pinguini!”

A., elev: ”Un singur lucru pot spune: sunt foarte fericit că stau mâine acasă și nu mai îndur frigul de afară”.

Suspendarea cursurilor s-a prelungit și pe data de 12 ianuarie, joi.

Spre surpriza tuturor, cursurile reîncep pe 13 ianuarie

Deși o bună parte a elevilor considerau că ”dacă miercuri și joi nu am făcut ore, cum să facem vineri?!”, Inspectoratul Școlar Județean a decis ca programul normal să reînceapă de vineri, 13 ianuarie. Opiniile au început să curgă rapid în mediul online:

M., elev: ”Mi s-ar fi părut normal să începem de luni…nu comentez”

Un părinte: ”Nu cred că ar fi fost o mare problemă dacă ar mai fi rămas și vineri acasă”

R., elev: ”Am ajuns să mă plictisesc acasă în doar două zile. Mă bucur că au reînceput cursurile”.

Părerile sunt împărțite, însă un lucru este clar: de mâine, reîncep cursurile. Spre tristețea unora și bucuria altora.

 

Fotografii de Oana Popescu
Reporteri: Natali Ioniță, Florentina Păun, Gabriela Stan, Sabin Ștefanov
Redactare: Sebastian Bobeică

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *