Evenimente

”Evadați prin artă” – artiștii din spatele gratiilor

O întoarcere în comunitate cu succes înseamnă, de fapt, o mai bună siguranță pentru cei din această comunitate. Pe data de 13.04.2017 a avut loc la Biblioteca Județeană ”Ion Heliade Rădulescu” Expoziția de creații hand-made realizate de deținuții de la penitenciarul Mărgineni.

 

În cadrul evenimentului au participat trei oameni privați de libertate care au contribuit in mod direct la realizarea expoziției. Aceștia, în timpul lor liber au creat tablouri,  semnificând, astfel, pentru ei o „evadare” spirituală:  „Oamenii când se gândesc la penitenciar se gândesc la o lume închisă unde nu vrem să știm ce se întâmplă, cum se întâmplă. Ne propunem azi să arătam ca dincolo de zidurile închisorii se întâmplă și lucruri frumoase”, ne-au transmis organizatorii.

Fie că au intrat din cauza unde fraude, fie din cauza unui jaf, aceștia sunt, în primul rând, oameni. Am stat de vorbă cu doi dintre aceștia, povestindu-ne viața lor de dinainte și viața lor de acum.

Reporter: Aveți dreptul la permisii?

M*:  Nu, la regim închis nu există, și chiar dacă s-ar putea, nu sunt genul să mă duc două zile acasă și după sa mă întorc. În schimb, as cere un „sinonim” al acestei ocazii, cum ar fi o vizită în plus sau orice altceva.

R:  Cât de greu este acolo?

M:  Greu… nu este greu, depinde de tine ca persoană, trebuie să știi să-ți împarți timpul.

R: Care sunt planurile dumneavoastră după ce vi se va termina pedeapsa? 

T*În primul rând, o sa mă axez pe artă, vreau să ajung la un rang mult mai înalt.

La sfârșitul întrebărilor, T. a vrut să încheie cu un citat: „Înfrângerea nu înseamnă sânge sau lacrimi, înfrângerea înseamnă oprirea din a visa.”  Această experiența m-a făcut sa văd dincolo de zidurile închisorii – în ciuda lipsei de libertate, ei se eliberează prin artă, arta este poarta lor de scăpare, poarta lor de a ieși din lumea și spațiul de care sunt înconjurați.

 

*Numele au fost schimbate.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *