Atitudine, Boabe de cafea

Preot și motociclist: da, se poate!

Aş putea începe acest articol spunându-vă câteva clişee, ca „Urmează-ţi pasiunile” sau „Pune pasiunile pe primul loc”, dar nu o să fac asta. Aş putea să aduc în prim plan şi variaţiile negative ale acestor sintagme, majoritatea fiind auzite de la ai noştri părinţi şi bunici: „Lasă prosteala şi apucă-te de ceva serios” sau „numai să pierzi timpul cu tâmpenii ştii’. Nu voi ridica în slăvi nici una dintre aceste părţi, mai repede aş prezenta o cale de mijloc – cum s-ar spune: „să îmbini plăcutul cu utilul”. Şi ce mod de a susţine această cale de mijloc este mai bun decât un exemplu viu? Iar exemplul nostru viu, dragilor, este nimeni altul decât un preot, pe care îl cheamă Damian, un umil slujitor al Domnului. Dar nu  este orice fel de preot.

Pentru a observa cam ce îl încadrează pe el într-o altă categorie a preoţilor, va trebui să fac un rezumat al vieţii sale. Damian a fost încă de mic un copil, cum să spun? Cu prea multă energie. În zilele noastre i se spune ADHD sau „Mai stai şi tu copile potolit!”. Ca să fie situaţia şi mai clară, Damian, la care mă voi referi mai târziu şi ca ‘Părintele’ este născut în ’77, şi este preot de aproximativ 20 de ani, de prin ’98 dacă mă ajută matematica mea. Poveștile spuse de Damian din copilăria lui nu prea sunt relevante pentru subiectul articolului, asa că o să sărim direct la perioada când a terminat Seminarul (liceul). După aceea, a fost încadrat în armată, adică, și-a îndeplinit stagiul militar obligatoriu. Dar mai este un lucru pe care l-a facut în aceași perioada: și-a luat permisul pentru motocicletă.

Cu toate că știa că nu o să primească niciodată o motocicletă de la părinți, Damian avea încă de pe atunci o pasiune pentru motoare care se pare că a rezistat pana în prezent. Ai fi crezut că este doar o chestie de moment, așa cum ne reproșează nouă părinți: ”o sa te plictisești și de asta, e doar o chestie de moment’. Fast forward către 2018, Damian este la a doua sa motocicleta, un chopper Kawasaki de 1500, la care nu visa niciodată că o să ajungă nici măcar să îl atingă; este într-un club moto, Free Riders, în care a găsit o a doua familie. Bineînțeles, moneda are și un revers: în cazul Părintelui – acesta fiind și un apelativ folosit de cei din clubul moto pentru Damian- primește tot felul de remarci răutăcioase, precum ”nu mi se pare demn ca un preot să meargă pe o motocicletă”. În schimb, răspunsul său constituie adevărate vorbe de duh: ”și când nu existau mașini, preoții nu mergeau cu bicicleta la slujbe? Și asta e o bicicletă, dar cu motor!”.

Ce putem sa învățăm din povestea preotului Damian? Că daca muncești destul de mult, îți poți îndeplini orice pasiune adânc ascunsă? Nu. Învățăm că trebuie să ne stabilim un obiectiv, indiferent cât de realizabil sau imposibil pare – așa cum Damian și-a propus să își cumpere o motocicletă – sau să ne descoperim o pasiune fără de care să nu putem trăi, și să facem absolut tot ce putem până când suntem mulțumiți cu ea. Și nu uitați – nimic nu e imposibil” Aici a fost redactorul vostru Alexandra Anton, și vă aștept la urmatorul episod din ”motocicleală și ce trebuie să știi despre motoare”.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *