Actualitate

Avicii – geniul care a revoluționat EDM-ul

Moartea tânărului DJ suedez Avicii marchează nu doar un sfârșit tragic al acestuia, ci și cariera sa plină de presiune.

Tim Bergling, cunoscut sub numele lui de scenă Avicii, a fost o imagine a EDM-ului la fel de importantă ca și statutul și valoarea lui de producător faimos. Deși din melodiile lui pline de energie și vitalitate ai putea spune că Bergling era un om împlinit și mulțumit de evoluția sa, lucrurile, în esență nu stăteau chiar așa. Acesta nu a părut niciodată că se simte confortabil în lumina reflectoarelor, iar prietenii și colegii îl descriau drept fiind un tip introvertit și liniștit.

Avicii a dat lovitura cu melodia “Levels”, apărută în anul 2011, însă până la marele hit, regretatul și iubitul producător are o poveste amuzantă în spate. Numele provine din Budism, termenul de “avici” fiind termenul pentru iad, iar povestea celui de al doilea “I” este de aici:

When I started out, I was Avici with one ”I”. But on MySpace, that name was already taken.

MySpace a fost totodată și locul de unde Avicii a ajuns să ne încânte cu muzică lui, fiind descoperit de către veteranul Laidback Luke. Putem spune că Avicii a fost adevăratul nuanțator al muzicii dance, fiind primul care a dăruit acestui gen muzical o asemenea popularitate într-o perioadă atât de scurtă.

Melodiile lui Avicii au devenit imnuri pentru Generația Y, fiind permanent ascultate la marile festivaluri de muzică electronică. Acest gen a fost răspândit în timpul în care la modă era hip-hop-ul sau grunge-ul în rândul celor tineri, acestea exprimând ură sau având un mod agresiv de a exprima mesajul melodiilor. În contrast, melodiile lui Avicii promovează unitatea și fericirea. Cu alte cuvinte, Tim servea drept un antidepresiv.

O calitate ce îl diferenția de ceilalți colegi sau rivali de-ai lui era modestia. Întotdeauna apărea la festivaluri purtând o pereche de jeans, un tricou sau o cămașă, dansând cu o mână în aer. Munca lui a fost foarte apreciată, primind mai multe nominalizări Grammy, însă punctul maxim a fost atins în anul 2013 cu hitul ”Wake me up”, când a devenit hit-ul numărul 1 în peste 40 de țări. În același timp, albumul ce conține hit-ul, numit ”True”, a ajuns să fie în top 10 în peste 15 țări. Însă, pentru a ajunge aici, Avicii a depus mult efort, constând în numeroase concerte și festivaluri, ajungând să cânte până și în două locuri pe seară. Acest lucru l-a dus la dependența de alcool, care potrivit unui interviu, împreună cu “dieta” lui conținând Red Bull, nicotină și mâncare de aeroport, l-au obligat să se oprească din a mai da concerte live. Astfel, starul EDM-ului se retrage în anul 2016 la vârsta de doar 26 de ani din a mai cânta live.
Popularitatea și lumina reflectorului l-au dus pe Bergling în adevăratul ”avici”, făcând numeroase sacrificii și construind dependențe, tânărul fiind găsit mort la vârstă de doar 28 de ani în Oman, Peninsula Arabă.

I’ve always had a fascination with making your own music but never have been skilled enough to play the instrument, so to be able to make music without the ability was awesome.” – Avicii

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *