Actualitate, Interviuri, Voluntariat

De vorbă cu președintele ICY

În ultimul weekend din luna septembrie, l-am întâlnit pe Boțoroga Cosmin, președintele asociației ICY din Bârlad, la liceu, alături de alți 60 de tineri, punând bazele a 6 proiecte ce vor avea loc pe parcursul lunii octombrie. Am avut prilejul de a-i răpi câteva minute în care i-am adresat câteva întrebări despre asociația pe care o conduce și impactul pe care a reușit să-l aibă asupra societății bârlădene în doar doi ani de activitate.

 

Î : Ce este ICY și cum a luat naștere?

R : „ICY este în primul rând o familie, este locul în care mai mulți tineri vin să se dezvolte, fiind în această structură pentru a dezvolta comunitatea.

O întrebare extrem de interesantă este : cum a luat naștere ICY? Totul a început prin 2016, neoficial , cu Tudor Mihăilă, Mara Mihalache și eu.

Prima dată ne-am confruntat cu denumirea asociației, care să fie, de ce să fie și într-un final am rămas cu denumirea International Community of the Young, varianta propusă de mine. Ca idee inițială de structură tot mie mi-a aparținut și am avut nevoie de persoane capabile și de încrederea pentru a putea construi această mare familie, care în momentul de față este în plină ascensiune. Asta consider eu, cât și potențialii membri, care sunt la momentul actual în proces de recrutare, respectiv 75 la număr.”

Î : Care este scopul asociației?

R : ” Scopul nostru este reprezentat de dezvoltarea tinerilor, deoarece considerăm că prin educarea acestora, prin contribuirea la dezvoltarea lor, noi putem schimba comunitatea, tinerii reprezentând motorul de funcționare al comunității.”

Î : Ce proiecte ați avut?

R : „Primul proiect al asociației a fost „Improvizeazăți viitorul”, pe care noi l-am desfășurat în Bârlad și Focșani. Am lucrat cu actori profesioniști care i-au ajutat pe tineri săși exprime ideile și emoțiile în fața unui public, prin intermediul teatrului de improvizație.

Un alt proiect foarte drag nouă este „Mentorium Arena” care a fost pe o perioadă de aproximativ 7 luni și care a avut un impact deosebit asupra comunității din Bârlad, asupra comunității tinerilor. A început cu implementarea a 1100 de chestionare în unitățile de învățământ din Bârlad pentru a afla nevoile tinerilor. În urma analizării chestionarelor, am aflat care sunt nevoile acestora și persoanele de care ar avea nevoie pentru a ști încotro să se îndrepte în viitoarea carieră și în funcție de dorințele acestora, noi am organizat conferința „Mentorium Arena”, la care au participat 270 de tineri. După conferință, am ales un grup țintă de 25 de persoane care au beneficiat de orientare în carieră, ateliere de dezvoltare personală, vizite la facultăți, proiectul încheindu-se cu o tabără.

Am realizat și un parteneriat internațional cu o fundație din Polonia, în cadrul proiectului „Violence has a face”, unde am trimis trei cadre didactice spre a se forma. Totul a fost sub egida Erasmus+, având o finanțare europeană, noi fiind partenerii din România.

La momentul actual încercăm să ne mărim comunitatea prin recrutările pe care le facem.”

Î : Ce proiecte urmează?

La această întrebare Cosmin nu mi-a putut da prea multe informații, întrucât „asociația nu dă din casă până nu e nimic sigur pe hârtie”. Cu toate acestea, mi-a confirmat organizarea ediției a doua a proiectului „Mentorium Arena”, a unui proiect de antreprenoriat asemănător celui realizat în parteneriat cu Romanian Business Leaders și desigur a celor 6 proiecte a membrilor aspiranți din luna octombrie.

Î : Care sunt așteptările din partea asociației pe viitor?

R : „În momentul de față suntem într-o perioadă de reorganizare în care încercăm să ne stabilizăm ca o comunitate de tineri. În momentul în care vorbim de comunitate noi ne referim la familia ICY întrucât asociația este în primul rând o organizație nonguvernamentală, în al doilea rând o echipă, însă cel mai important o familie și ne-am dori să ducem acest concept mai departe. Ca scop pentru anul următor ar fi să ne deschidem filiale în Vaslui și Huși, începând cu proiectul „Mentorium Arena”. De asemenea, ne dorim ca pe viitor să mergem și în alte județe și respectiv să ne extindem la nivel național și internațional, de aici și denumirea de „International”.

În ultimul rând, important e să dezvoltăm comunitatea prin tot ceea ce facem, pentru că tinerii sunt scopul nostru.”

Î : Cine v-a susținut în această călătorie?

Cosmin a remarcat faptul că familiile membrilor fondatori i-au susținut atât pe plan financiar, cât și logistic. De asemenea, au fost susținuți de primăria municipiului Bârlad, aceasta finanțând o parte din proiectul „Mentorium Arena”. „Nu în ultimul rând le sunt recunoscător pentru ajutor membrilor comunității pentru că fiecare a contribuit la dezvoltarea asociației. Noi vedem societatea ca fiind un puzzle, iar fiecare tânăr are o piesă lipsă a puzzle-ului respectiv și dacă fiecare tânăr se implică, reușim să facem un puzzle complet.”

 

Pentru a afla mai multe despre această asociație, accesați paginile de facebook (@InternationalCommunityoftheYoung) și instagram (@icy.is.here)

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *