Actualitate

Un summit unic în România, povești unice în lume

Dacă analizați puțin titlul o să credeți că e ca oricare altul, ca unul ce te atrage prin unicitate, dar apoi descoperi că în articol se expun exact aceleași idei pe care le auzi la televizor, în reviste sau pe alte site-uri. Ai drepate.

Ai dreptate doar la partea unde apare cuvântul „idei”, dar nu știi că lângă ele ar trebui să stea „împlinite” sau „vise ce nu mai sunt deloc în mintea unor oameni, ci chiar lângă ei”. Poate că așa trebuia să încep articolul, dar să nu îl facem ca oricare altul.

Așa cum probabil te întrebi, ce te-ar interesa poveștile altora dacă nu se vorbește despre a ta? Sau ce naiba e ăla „summit”? E un fel de mâncare sau vorbește ăsta mai elevat că să credem că știe mai multe?

Din nou ai dreptate, dacă tu chiar te-ai întrebat cele de mai sus. E un fel de mâncare, dar o mâncare pentru suflet. O mâncare care odată digerată cum trebuie, îți va ajunge toată viața. Aș putea chiar să te întreb acum:  ești gata să nu mai mănânci niciodată?

O să îți dau o farfurie, în care îți voi pune mai multe idei sau delicatese. Ele au fost posibile datorită unei doamne foarte simpatice numită Anca Haldan, ce a organizat și evenimentul UltimateU din București. Urmăriți-o pe această doamnă ce a fost „șef de sală” pentru 22 și 23 septembrie și care are planuri mari în continuare. Din aceste delicatese pregătite de dumneaei tu îți vei alege cea care îți place și sper să ți se potrivească cel puțin una. Dacă reușim împreună asta, înseamnă că te-am hrănit așa cum trebuie. Bun, fără alte propoziții în plus, că ni se apleacă.

 

Felul I:

Adrian Niculescu – Pe acest băiat ți-l recomand să-l întâlnești. Este un om cu o poveste extraordinară de viață și un om care te poate învăța atât de multe din propria lui experiență. Fără nicio aluzie la mâncare, Adrian e tipul acela care pare dur și poate arogant, dar dacă îl asculți cum trebuie, e foarte consistent.

El a pornit de la sărăcia „de sapă de lemn”, cum afirmă chiar el, și a ajuns antreprenor, având numeroase saloane de frizerie și o altă afacere proprie intitulată „Adrian Niculescu Motivational”. Toate pornite din propria garsonieră închiriată cu banii munciți fie pe croazieră fie în restaurante sau chiar din tuns. Tot acest succes se datorează ambiției și dorinței de a duce un trai mai bun. Astăzi a reușit, construindu-și o casă a lui, având timp pentru familie și câștigând lunar o suma care să-i asigure o viață foarte bună  în România. Dar care au fost ingredientele lui? Păi hai să-ți dau rețeta:

 

În primul rând , Investiția. Investiția în propria persoană de fiecare dată când reușea să încaseze un venit. E ceva ce foarte puțini dintre noi o fac, fie din cauza mediului social sau profesional. În timp ce prietenii lui își cheltuiau toți banii în cluburi, la terase sau pe alte prăjituri, el muncea și apoi investea acea sumă pentru dezvoltarea proprie.

 

În al doilea rând, Acțiunea. Mulți citesc articole, cărți sau ascultă podcast-uri și nu fac decât să audă sau să vadă. Dar niciodată să simtă. Își imaginează că toate bune vor veni fiindcă au informații în plus, dar nu e așa. E că și cum ai știi  cum să impresionezi o fată și aștepți ca ea să deschidă conversația pentru că tu să-i arăți câte știi.

Acțiunea e cheia în tot ce ne dorim. Planurile pot umple liste și post-it-uri întregi, dar acțiunea ne va umple singurul loc din care nu vor pleca : Inima.

 

Ultimul topping pentru Adrian a fost Încrederea. Deși pentru mulți e ușor să spunem că de azi sunt un alt om sau că vom cere demisia imediat ce îl vedem pe șefu’ , tot ne temem de consecințe. Adi chiar insistă să greșim, să vedem cum e cel mai rău, că să ne dăm seama cum e cel mai bine. Să testăm crusta și apoi vom gusta și miezul. Multe din jurul nostru sunt făcute în așa fel încât să trecem mai întâi prin partea dificilă, ceea ce nu e pe placul subconștientului. El preferă lucrurile făcute ușor și atunci blochează automat orice acțiune sau dorință care te va scoate din zona ta de confort. De de multe ori, ce vrem să comandăm nu mai e pe stoc și atunci te reorientezi la ceva mai accesibil, cauți soluții și reușești. Dar asta doar dacă îți perseverază încrederea. Așa vei fi și tu dacă accepți această hrană a sufletului, fiindcă niciodată nu va fi timpul potrivit pentru ceva. Timpul ți-l faci tu așa cum vrei și pentru asta ai nevoie de Încredere.

Poftă bună.

 

Felul II:

Cristian Nicolae – Domnul de față are la ani cât are un clovn la pantofi, dar asta nu-l împiedică să îmbine o selecție de gusturi și un buchet variat de experiențe din viața unei persoane dragi lui, care ne învață și pe noi să trăim așa cum ne dorim (bau-pau, rima).

Practic, Nea Nicu’ e un fel de Eminescu, care nu scrie poezii, dar redă în idei simple și inspiraționale evenimentele din viața sa, fiindcă e mai bine să ai un model care poate greși în locul tău și tu poți învăța din el. Altfel spus: „Cine învață din propriile greșeli e un om înțelept, dar cine învață din greșelile altuia este un geniu”.

 

Spuneam că se aseamănă cu celebrul poet romantic, fiindcă se regăsește în nevoia de a scrie fiecare învățătură, fiecare pildă pe care o înțelege din faptele de zi cu zi, ceea ce puțini bucătari mai fac. Practic, noi preferăm să ne hrănim cu informația, dar nu și să o păstrăm pentru mai târziu, atunci când copleșiți de griji și nevoi ne vom întoarce și nu vom găsi nimic din care să mâncăm.

Ceea ce ne oferă nouă încredere sau ne satisface mai multe nevoi, ne va face dependenți. De aceea preferăm să ne întoarcem la filme care ne-au făcut să ne simțim special sau la melodii care ne trezesc amintiri. De aceea, spune domnul Nicolae „Scrieți tot ce auziți și înțelegeți! ”

 

Domnul Cristian ne învață de asemenea și cum să ne facem o „casă”. Totuși, dânsul recunoaște că nu are pile la Ikea sau un contract cu Dedeman așa că rămâne doar o casă de construit: cea a minții.

Acest lăcaș al minții este foarte important pentru fiecare, fiindcă fiecare are nevoie să își dezvolte cunoștințele, să planteze copaci în jurul casei și și amenajeze frumos curtea intrinsecă. Toate acestea încep de la prima cărămidă.

E foarte important să o punem pe aceasta, fiindcă suntem pe un câmp de cele mai multe ori. Suntem înconjurați de materiale de construcții și nu știm de unde să luăm, ce să păstrăm , cum să le așeazăm astfel încât să ne fie de folos și așa mai departe. Dacă ne-am opri un moment sau 10 minute să vedem ce ne dorim de la viață, vom conștientiza că cele mai folositoare cărămizi sunt chiar lângă noi și au fost întotdeauna acolo. Noi trebuie doar să punem mâna pe ele și să le așezăm în curtea noastră, în zona noastră confortabilă și chiar în mintea noastră(De preferat să nu încercați partea conotativa  acasă).

Un simplu început poate însemna în scurt timp un mare conac. Trebuie doar să avem curajul să facem mici pași, zi de zi.

 

De asemenea, e important să ne dedicăm acestei construcții. Pentru că „a avea voință nu înseamnă a spune că <<vrei>> ci a te ține de treaba”.

Cristian Nicolae ne recomandă să ne dedicăm 110% și să tratăm fiecare persoană așa cum ne-am dori să ne tratăm pe noi. Îți va lua timp să te obișnuiești, fiindcă mâncarea asta se digera mai greu, dar vei vedea că cine te susține va înțelege cât de important e pentru tine să te dedici propriei case și apoi să le oferi și lor o mâna de ajutor.

Nu toată lumea are același ritm și de aceea e important să ai răbdare cu propria dezvoltare și să îți dai seama că ceilalți se vor mișca poate mai greu decât tine. Fă tot ce faci cu pasiune și o să primești ceva mai important decât bani. O să primești iubire acolo unde credeai că e   imposibil să obții. Nea Nicu’ știe cel mai bine asta, divorțând și apoi recăsătorindu-se cu aceeași nevastă, totul pentru că s-a dedicat „casei” sale și a făcut totul cu pasiune.

Un ultim condiment de la acest domn se circumscrie la aceste cuvinte: „Cât de mult îți trăiești viața înseamnă cât de mult o iubești și pentru că ai curaj să înfrunți ceea ce nu-ți convine înseamnă că treci în libertate”.

Bineînțeles, nu puteam încheia această degustare fără un desert care să na încânte per total și să vă facă pe fiecare să va gândiți dacă merită investit în acest domeniu și în ideile oamenilor asemenea celor puși pe masă.

Desertul :

 

Mirela Oprea – o inițiatoare de succes a unui proiect propriu și unic în România, numit „Manager de Visuri” , ce nu doar că a avut curajul de a da viață unei inovații ci și reușește să-i lumineze pe acei cursanți care chiar doresc să se implice în schimbarea vieții lor.

Dish-ul de față a trecut prin multe evenimente, ca noi toți. Dar a reușit să își mențină scopul și savoarea de-a lungul timpului, ba chiar a îmbunătățit-o prin dăruire, ceea ce puțini fac astăzi. Cu o dorința arzătoare de a studia în Italia și apoi de a investi în Cercetare, Mirela Oprea a făcut naveta între țară natală și epicentrul vechiului Imperiu Român timp de câțiva ani.

În acești ani și-a urmat dorința, a investit în ea și astăzi are numeroși degustători ai proiectului ei, ce devine din ce în ce mai dulce 😉

Mirela nu are un job obișnuit și nici nu își dorește. Tot ce vrea e să îi poată consilia și pe cei mai puțini interesați de acest domeniu din cauza problemelor financiare, ceea ce puțini traineri fac în zilele de astăzi. Ea reușește să-i „trezească” prin „vis” in felul urmator:

1.Clarificarea visului:

Poate cea mai importantă furculiță pe care să o folosești când „mănânci” aceste idei este cea a clarificării visului. Este extrem de folositor să înțelegi și să știi care sunt cu adevărat scopurile tale. Viața e că o hartă a piraților. Vrei să pleci în aventură și ai totul : curaj, prieteni, bani, timp , motive să pleci, motive să vii. Sau poate nu le ai nici pe acestea, dar tot simți că locul în care ești nu ți se potrivește, diminețile în care te trezești fără motivație sunt tot mai dese și ceea ce faci de-a lungul zilei nu te face pe tine un om mai bun.

Cu toate acestea, tu nu cunoști comoară. Tu nu știi ce cauți, ce te-ar face pe tine un om mai fericit și mai încrezător.

Ei bine, Mirela știe. Știe cum să te facă să găsești adevărata ta comoară, iar Zână care îți îndeplinește dorințele te va face să aflii în mai puțîn de 5 minute care este destinația ta finală spre fericire. Vorbesc aici din experiență, fiindcă am realizat datorită ei cât de delicios este scopul meu, primind o mostră chiar la eveniment.

Petrece puțin timp cu tine și descoperă-te. Nu îți mai dărui din timpul tău altora. Așteaptă să reușești și își vor dărui ei timpul pentru tine.

Află ce îți dorești cel mai tare și apoi vei vedea că și corpul se va comportă în consecință, iar mintea va percepe mai multe oportunități.

 

2.Identificarea obstacolelor:

Altfel spus, doamna de față a înțeles importanța scopului și dorinței dominante, aflată sub ghidarea motivării intrinseci. Ceea ce ne dorim cel mai mult se va materializa doar dacă știm cum să perseverăm. Ai observat vreodată că îți dorești ceva și chiar ziua următoare renunți la visul tău? Vrei să îți iei un nou telefon sau să îți cumperi o carte și crezi că nu merită investiția? Ori vrei să te apuci de un sport, dar renunți înainte să începi fiindcă știi că nu te vei ține de el?

Ei bine, există o explicație pe care ne-o oferă Mirela și se aseamănă cu zicala „Amânarea e hoțul timpului”. Ceea ce OFERIM creierului din exterior ne va oferi și nouă în interior. Mai apoi, ceea ce OFERĂ creierul în exterior, vom primi și noi în interior. Știu că pare același lucru,dar nu este. Tocmai asta ne încurcă pe noi zi de zi.

Mai simplu de spus este că o dorința ce are două scenarii (bun și rău, eșuat sau îndeplinit, pe jumătate făcut sau dus până la capăt) deja reduce procentul de materializare cu 50%

 

E că și cum te-ai gândi dacă să vorbești cu șeful tău despre o mărire și îți imaginezi că te va respinge și te vei renega pe tine sau va accepta și te vei simți excelent.

Mirela nu ne ferește de scenariul negativ, dar ne învață cum să-i răspundem. Asta transformă totul în noi oportunități chiar și după ce crezi că ele nu mai există.

 

  1. Cel mai mic pas:

Așa cum spune și Mirela, fiecare ne putem laudă că facem chestii sau că am vrea să le facem. Dar se întâmplă ele cu adevărat așa cum le prezentăm?

Dacă tu îți dorești să citești o carte pe lună, ai încercat să vezi dacă reziști 20 de pagini și apoi îți mai dorești sau adormi imediat ce vezi că ai atins numărul dat?

Altfel spus, nu îți dori un tort de înghețată cu 3 etaje, dacă tu nu faci față nici la o savarină sau un pișcot. Fă pasul cel mai mic spre comoară ta. Pune un X pe harta ta, indiferent cât de aproape este de punctul în care ai plecat. Dar pune-l.

Te va motiva să vrei mai mult. Să îți dai seama unde te aflii și ce ai învățat până atunci. Orice marinar consemnează la nici 5 minute distanță față de cel mai apropiat uscat sau punct de ajutor.

Procedează la fel cu viața ta. Notează-ți progresul și fă CEL MAI MIC PAS spre acel tort.

 

Așadar, acum că mi-a trecut foamea de la începutul articolului după ce am povestit aceste idei minunate, te invit și pe tine să le încerci și să vezi cum te simți apoi. Gândește-te că nu ai nimic de pierdut, doar de învățat. La fel cum spunea un mare „bucătar” : „Pentru a descoperi noi tărâmuri, e important să părăsești țărmul”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Îmi place tema abordată și modul unic în care ai scris. Nu ai alcătuit textul într-un mod plicticos ci l-ai picanterat ceea ce m-a făcut să zâmbesc, la un moment dat și m-a introdus în subiect. Bravo😊😊

  2. Buna Yasmina,

    Iti multumesc mult pentru apreciere. Asta am si urmarit si ma bucur ca sunt tineri interesati de acest subiect. Pana la urmatorul articol, sa iti fie de bine 😉

    Cele mai bune ganduri,

    Pascu Anton

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *