Actualitate, Atitudine, Boabe de cafea, Cărți, Educativ

5 întrebări care te ajută să știi că te minți singur!

Cunoaște-te pe ține însuți!

Salutare salutare!

Am descoperit recent că cea mai mare provocare nu e să fi sincer cu cei din jur, ci cu tine. Deși poate cunoașteți și voi tipul acela de persoană care indiferent câte sfaturi ar auzi, preferă să asculte doar de sine sau ceea ce
învață din proprie inițiativă. Dacă da, nu mai încercați să îl ajutați, fiindcă acea persoană e prea absorbită de ea
însăși și de ceea ce se minte că este…

Acea persoană am fost eu. Din dorința de a fi tot timpul încrezător am depășit linia subțire dintre a avea încredere și a fi trufaș. De câte ori aveam ocazia, împărtășeam ce lucruri bune am făcut eu, câte chestii știu eu să fac și apoi ce mi se întâmplă rău, dar nu îmi făceam niciodată timp real pentru celălalt.
Eram acolo fizic, dar nu și activ. De ce? Pentru că există un citat :

Ești ceea ce vrei sau doar ce ceea ce îți spui tu că ești?

Anthony Robbins

Practic, nu poți știi niciodată care îți sunt limitele și care sunt barierele normale și de bun simț între tine și ceilalți (da, suntem animale sociale, trebuie să existe și ceilalți în viața noastră, nu doar noi) iar asta poate cauza probleme pe care mai târziu le vom percepe ca pe surprize neplăcute.

Suprizele pot fi plăcute, atunci când te fac să zâmbești. Iar suprizele neplăcute sunt probleme.

Sandy C. – „Cum sa fii calm”

Așadar, primul capitol al acestei cărți interactive de dezvoltare personală este despre cum să te evaluezi corect și mai ales cum să alegi ce-ți face bine în viitor și nu doar pe moment. Persoana care a sugerat numele și tema capitolului este Zainab Hamade, o scriitoare de poezii și o bună colegă, recent majoră! La mulți ani !

Așadar, fii mereu mândru de cine ești și ai coloană vertebrală!
De ce? Fiindcă ești : iubit, deștept, frumos, învingător în orice moment, instinctiv și foarte dedicat ție și celor care contează pentru tine!

Ești un om de succes!

Știu că ești așa, dar vezi tu, în momentul în care ai citit aceste lucruri, creierul a devenit mai empatic și mai fericit, eliberând puțină endorfină care să conducă cu ajutorul voinței tale la procesul final de transformare.

Cu toate astea, cele de mai sus nu se pot explica dacă tu nu crezi deja în ele. Dacă tu știi că ești iubit, atunci m-ai crezut și pe mine. Dacă tu știi că indiferent de câte piedici îți apar, reușești mereu să găsești o soluție, atunci m-ai crezut și când te-am numit ” învingător în orice moment ” și dacă tu crezi toate cele de mai sus înseamnă că ai încredere în faptul că ești un om de succes.

Dar ceea ce crezi tu are o bază? Un fundament solid și nu orice mini-încercare de a face ceva și a te numi expert în acel domeniu? Pentru că dacă este contrariul, atunci ajungi să minți singura persoană care îți va fi alături toată viață : PE TINE!

Există multe feluri de a împărți lumea și la cât de divizați suntem, poate crezi că nu mai există legături, dar vor exista întodeauna legături subconștiente între două persoane asemănătoare sau opuse.

Noi nu ne întâlnim întâmplător… Noi întâlnim doar acele persoane pe care deja le cunoaștem în subconștientul nostru


– Sigmund Freud

Cu alte cuvinte, eu pot afirma că între o persoană analitică, planificată
și bazată pe inteligența cunoașterii și o altă persoană bazată pe instinct, decizii de moment și impuls poate exista o conexiune puternică. Cum? Ei bine, se completează una pe alta, de aceea.

Dar ce faci când aceeași persoană prezintă ambele trăsături? Când un golan poate fi și deștept. Când un deștept poate fi și un petrecăreț? Ei bine, speri din toată inima că va exista o balanță sau că alegerea unei părți predominante va rezolva totul. Ei bine, e corect, dar nu total corect .

Un om cu două emisfere atât de separate va reuși să se echilibreze doar prin sinceritate. Doar prin adevăr și cunoaștere personală, altfel este ca un copil într-un târg de acadele : oricine îl poate convinge să-și cheltuie banii

”Atunci când nu te cunoști, ajungi să crezi ceea ce ți se spune că ești.”

Ce face un om să nu mai fie atât de ușor influențat de vânt? Păi își pune întrebări și își răspunde sincer. Ceea ce îți sugerez și ție să faci, oricât de sigur pe tine ești că te cunoști și nu mai încape îndoiala.

Tocmai această siguranță m-a împiedicat să văd cât bine se afla în jurul meu și eu preferam să-l evit.

Așadar, ia o foaie și un instrument de scris și notează așa:

  1. Ce fac eu în timpul liber?
  2. De ce fac aceste acțiuni?
  3. Dacă sunt acțiuni pozitive, cum fac să le aduc mai des în viața mea? Dacă sunt acțiuni negative, atunci cum am ajuns să cred că îmi fac bine?

După setul acesta de întrebări sigur ai ajuns într-un punct esențial în călătoria ta. Dar urmărește cu atenție. Mai întreabă-te :

  • 4. Care sunt scopurile mele ca ființă? Să las o amintire în urma mea, să fiu prezent în viața multor persoane, să mă individualizez pentru că ceilalți vor vrea mereu ceva de la mine, să mă raportez doar la părerea mea și să nu mai ascult alte sfaturi?
  • 5. După ce ai aflat ce îți dorești exact de la viață, vreau să te gândești cum faci asta acum? Ce ai făcut azi sau faci deobicei te ajută să atingi scopul tău, oricare ar fi el? Sau doar te îndepărtează și te face să crezi ca ești fericit?

După aceste întrebări sunt sigur că vrei o pauză și îți voi oferi mai mult decât o pauză, îți voi oferi concluzia :

Indiferent de cum alegi să îți atingi scopurile, fie că prin impuls sau prin raționament, acțiunile tale te fac persoana care vrei să devii?

Pentru că nu e nimic mai rău decât să te lauzi că ești pe drumul cel bun, când tu de fapt nu știi care este drumul tău!

Mulțumiri speciale lui Cristian Nicolae, trainer-ul și omul de afaceri pe care l-am reîntâlnit la ”StoryTelling” organizat de Unicredit Bank și care oferă cele bune sfaturi indiferent de
întrebarea pe care i-o adresezi !
Aveți pagina lui aici: Cristian Nicolae

Dacă vrei să participi activ la scrierea acestei cărți atunci lasă un titlu pentru capitolul următor în comentarii sau poate chiar scrie tu o parte din el 🙂 Pana la următorul capitol, nu uitați :

Nu cel ce doar cand bate vantul ajunge departe, ci cel care isi face o bicicleta pe care n-o va pierde niciodata – acela va atinge succesul


– Pascu Anton 🙂
  1. Un articol genial, plin de semnificații în doar câteva rânduri. Mai vreau sa citesc de la tine 😊

  2. Super tare ideea! Primul capitol sa se numeasca „Cunoaste-te pe tine insuti”

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *