Cărți, Educativ

Nu vorbi fără să știi…

Nu vorbesc despre asemnea subiecte, dar se pare că am aflat ceva ce sigur ar salva mii de cupluri și căsnicii. Cel puțin așa promite Dr.Chapman în cartea sa „Cele 5 limbaje ale iubirii”

Sunt atâtea cupluri care trăiesc împreună, cu tot cu copii, dar nu se mai iubesc.

Trăiesc ca și colegi de cameră, pur și simplu se ajută prin casă, dar nu există cele 5 limbaje ale iubirii între ei.

Spre exemplu, un cuplu a intrat în cabinetul acestui psiholog (autorul cărții) și a început să povestească:

Soția: –Domnule, nu avem o problemă cu banii așa cum au alte căsnicii (și începe să plângă). Pur și simplu nu simt nicio iubire din partea lui, adică stăm împreună, dar nu simt că mă iubește, nu știu ce să mai fac, etc…

După ce a terminat tot ce a avut de reproșat, soțul a început să vorbească:

Soțul: –Nu o înțeleg, fac tot ce pot să o țin fericită.

Doctorul : –Păi ce faceți să o țineți fericită?

Soțul: –Păi ajung mai devreme acasă decât ea și pregătesc masa că să putem mânca amândoi.
După cină eu spăl vasele.
Marțea dau cu aspiratorul. Sâmbătă spăl mașina. În fiecare seară plimb câinele. Spăl chiar și rufele. Și…

Doctorul deja se întreba ce naiba face femeia acasă în cazul ăsta?

Soțul: –Fac toate astea să-i arăt că o iubesc, iar ea spune că nu simte nimic. Păi atunci chiar nu mai știu ce să fac…

Soția: -Da, este un soț foarte bun, dar nu știu când stăm împreună. Nu am mai ieșit cu el undeva de ani de zile și mereu face treabă în locul meu…

Ce avem în acest caz?
O căsnicie în care soțul se chinuie să vorbească limbajul iubirii, dar soția nu îl înțelege.
Foarte similar cu limbile străine: degeaba îți spune că te iubește, dacă el îți spune asta în chineză, iar tu înțelegi numai engleză.

Cele mai multe cupluri se despart din această cauză: unul dintre ei oferă atât de multă iubire, iar celălalt nu înțelege nimic.

Dar în final, tot chinul a fost ca și cum nu s-a simțit decât pentru unul. A luptat într-un război în care nu existau dușmani. De ce? Pentru că nu au vorbit un limbaj comun, iar în timp, fiecare s-a săturat de celălalt.

***Mă număr și eu printre aceste cazuri nefercite, iar de dragul anonimatului, vom presupune că pe iubita mea o chema Ioana.
Ioana era deseori certată cu cineva sau chiar cu propria persoană. Mereu avea nevoie de ajutor, deși totul părea strălucit după părerea mea.

Imediat ce vedeam că plânge, mă ofeream să o ajut și să-i ofer soluții practice pentru problemele ei. Cazul se repeta la câteva seri distanță, iar asta a durat luni de zile.


TIMP DE 6 LUNI!


După aceste luni eram la un prag de despărțire!

Mi-a spus, cu lacrimi în ochi, că nu am ajutat-o cu nimic și că niciodată nu a simțit că iubesc cu adevărat. Toate serile în care am stat și i-am oferit soluții erau inutile. De ce? Pentru că eu credeam că ceea ce fac îi va dovedi că o iubesc și că tot efortul meu va fi răsplătit.

De fapt, eu vorbeam pentru ea chineză. Deși o vorbeam atât de dulce și suav, nu se înțelegea.

La fel cum fiecare ne naștem și învățăm prima dată o singură limbă, cea maternă, așa și în iubire ne înțelegem cel mai bine în limbajul primar.

Poate că învățăm și franceza și germana, dar cu siguranță, ne este cel mai ușor să comunicăm în prima limbă învățată.

Iar fiecare femeie și fiecare bărbat are un limbaj al iubirii preferat. Rareori, partenerii au același limbaj. Foarte rar. Acelea sunt cazuri fericite. Dar mii de cupluri trăiesc cu impresia că oferă iubire, iar partenerul simte asta. Fals.

Realitatea este că ei oferă iubire așa cum și-ar dori ei să primească, dar celălalt nu înțelege acest lucru și astfel iubirea se pierde pe parcurs.


Cred că ai înțeles până acum cât de importante sunt aceste limbaje, așa că spune-mi dacă ți-ai dori să afli care sunt cele 5 limbaje 🙂

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *