Nu crezi că vorbești cam mult?


Nu, pe bune acum: pariez că ai un prieten pe care l-ai

încadra ușor în categoria “izvoare”. Pare că nu mai termină de vorbit, și nu doar asta ar fi problema.
Mulți acoperă prea multe subiecte înainte să ai timp să răspunzi la unul. E mai mult o conversație cu ei, decât cu tine.


Dar dacă tot vrem să avem un dialog și să fim eficienți în acest dialog, fiind oameni până la urmă, atunci care sunt cele mai ușoare metode de a te asigura că îți poți face prietenii să tacă, fără să le pui o cârpă în gură? (nu cred că asta ar fi de ajuns oricum
)

Cele mai bune metode de a comunica eficient:


“Dacă respecți metodele astea, poate o să scapi de porecla de “fântână arteziană” sau “investiția lu’ Firea”1. Fii cealaltă persoană!

Am învățat că asta se aplică și în vânzări. Studiez acum în Danemarca, și am început de 6 luni programul numit “Multimedia Design și Communication”. Ușor sau nu, am aflat foarte multe trucuri despre artă comunciarii prin website-uri, anunțuri și reclame, atunci când vorbim de cum vinde o companie și cum își face reclamă.


Unii fac bani din a comunica eficient. Noi sperăm că tu o să poți măcar comanda la restaurant, fără să te bâlbâi. Asta e! Să faci bani ușor, e greu.

Cum spuneam, am avut multe metode pe care le-am învățat, iar când le-am aplicat, am văzut diferența: era vorba de un site, care deși mie îmi plăcea cum l-am construit, am aflat că ar trebui să ne punem în mintea unui oarecare “Dorel” care ar putea intra pe site-ul meu. (Mă rog, ei l-au numit altfel, dar e frumos să fii patriot și să ai un “Dorel” al tău).

E oare Dorel în stare să înțeleagă despre ce e compania mea sau pagina mea sau măcar titlul? Ori a nimerit din greșeală de pe pornhub direct la mine pe web și se întreabă unde au dispărut femeile alea bune “la care se uită el”?


E crucial să te pui în mintea celuilalt și să vezi dacă ești destul de clar.

Nu cred că e mult de notat aici, dar e esențial să știi că atunci când vorbești, ia-ți un moment și gândește-te cu ce pleacă cealaltă persoană din această conversație. Ce a aflat sau ce poate face mai departe, după ce va luați rămas bun?


2. Ia o pauză în loc să “ăhm..” “cum îi zice?…” ; “a,da…”


E de 1000 de ori mai bine să iei o pauze în frază sau propoziția ta, decât să folosești clasică vocală “ă”

Hai să îți dau un exemplu: să spunem că un prieten te întreabă care mai e viața ta, iar tu ce îi spui?


1.În primul caz răspunsul poate fi: “Ăhm… păi cum să meargă?…Am terminat un proiect la faculate…am învățat până aseară și ăhm…Na, pe-acasă… știi și tu.

Acum hai sa schimbam textul asta cu unul mai eficient:

2. În cazul al doilea vom fi mai preciși și vom elimina cuvintele de umplutură: “Viață mea merge spre bine. Tocmai ce am terminat un proiect la facultate, lucrez la el de 3 săptămâni și aseară în sfârșit l-am terminat. În rest, mă relaxez pe acasă la un film sau cu ai mei.”


Dacă nu ai observat diferența, îți spun eu rapid care e:


Atunci când folosim aceleași cuvinte din întrebarea celuilalt, în răspunsul nostru, arătăm că noi chiar ascultăm ceea ce spune celălalt. Mai mult, asta ne oferă timp să construim răspunsul.


Faptul că am menționat “3 săptămâni” pare irelevant, dar poate ajută interlocutorul să știe că pentru o perioada mare din timp, ți-ai dedicat energia și devotamentul pentru acest proiect.


Poate fi o scuză și pentru o ieșire pe care ai refuzat-o și nu ai apucat să o explici( pe modul “de aia nu ai venit acum 2 săptămâni la fotbal? Acum înțeleg” ).Cum să răspundem eficient la întrebare?


Cel mai bun caz ar fi să introducem pauze în răspunsul nostru, care să atragă atenția și să pună accentul pe anumite cuvinte importante
.


E că la teatru. Dacă nu se joacă, adormi. Nimeni nu vrea un text citit de pe o foaie, așa că ia cu pâine!

Cel mai frumos si potrivit raspuns ar fi:

“Viață mea merge spre bine. Tocmai ce am terminat un proiect la facultate (pauză de 2-3 secunde) Lucrez la el de 3 săptămâni și aseară în sfârșit l-am terminat (pauză 2-3 secunde) În rest, mă relaxez pe acasă la un film (pauză 1-2 secunde) sau cu ai mei.”


Cel mai bun avantaj atunci când faci pauze, e că atragi atenția asupra ceea ce te interesează pe tine cel mai mult. Practic omul așteaptă ce urmează să spui.3. Întreba și ți se va răspunde


De câte ori nu ai jucat “telefonul fără fir”? Parcă și acum îmi amintesc cum stăteam în cerc la grădiniță, un copil spunea “avion”, iar la noi ajungea “barracuda”.
..Practic, jocul acela a fost costruit să ne facă pe noi conștienți de câte problema de neînțelegere sunt la mijlocul unei uzuale conversații. Poți spune una, iar celălat nu doar că înțelege alta, dar și acționează în prealabil, făcând gesturi tâmpite pe care nu ți le explici. De ce? Pentru că el a auzit informația ta, dar a înțeles-o diferit și atunci acționează diferi
t.


Așadar, deschide gura și cere o clarificare:

Era “mișto” să pui întrebarea asta și la “telefonul fără fir”, dar se pare că nu prea aveam noi multe minute ca și copii. Na, abonamente scumpe la grădiniță.

Deci dată viitoare când nu ești sigur de ceva, mai bine întreabă. Pe modul :


“Scuze, doar să văd dacă am înțeles. Deci tu vrei să …?” (sperăm că nu are legături cu cârpe sau Dorel)


Avantaje: Dovedești că ești atent. Dovedești că îți pasă. Te salvezi de la o eventuală neînțelegere.


Acum eșți mai eficient în comunicare și vei atrage clienți sau oameni care să te admire. Salvează-ti prietenul de la secare, printr-un share al acestui articol!

Nu crezi că vorbești cam mult?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top