Controverse in privința BAC-ului

Circulă, în ultima vreme, tot felul de articole, “petiții” prin care se cere amânarea sau chiar anularea examenului de BACALAUREAT. Însă, ce nu știu toți cei care, probabil din lipsă de interes, probabil un motiv mai presus de ei, este ceea ce, noi, cei din clasele terminale simțim.

Nu este vina nimănui pentru ce s-a întâmplat, ce se întâmplă și ce se va întâmpla în viitor. Rolul nostru nu este să aruncăm cu pietre. 

În numele multora de clasa a XII-a care anul ăsta s-ar fi presupus a fi un carusel de emoții, atât pozitive, cât și negative, însă s-a dovedit a rămâne la stadiul de stagnare a celor negative, CER și rog autoritățile competente să ne ia, nouă, în considerare părerea înainte de a decide ce se va întâmpla cu viața noastră. Examenul de Bacalaureat reprezintă o treaptă de trecere și de maturizare. Bacalureatul este un mult-așteptat examen “al vieții” pentru care ne pregătim de un timp bun și refuzăm categoric alegerea anulării acestuia!

Am fost un timp îndelungat  într-o confuzie fară proporții, în care am atârnat de cine știe ce speranță. Pentru prima dată s-au închis școlile, o alegere bună în privința combaterii pandemiei. După aceea, probabil din motive bine întemeiate, BAC-ul a fost amânat pentru luna IULIE. Majoritatea, nu toți, ne-am bazat că avem timp destul pentru a învăța. Am suportat în acele momente o nedumerire și un sincer abandon, neștiind ce se va întâmpla cu noi. După cam o lună si jumătate am fost anunțați ca examenul de BAC va rămâne cum a fost stabilit încă de la începutul anului școlar prezent. O altă lovitură ce a venit asupra noastră. Din acest moment s-a instalat în noi o altă stare de panică întrebându-ne “oare avem timp destul?”, luând în considerare că mai era doar o lună și jumătate. Confuzie, panică, frică. Însă, cu toate aceste lucruri, am depășit aceste emoții, devenind astfel conștienți că mai avem timp pentru a ne pune la punct pentru materie. 

În toate aceste suișuri și coborâșuri, momente de frică, momente în care ni s-a spus, indirect, că mai avem timp destul de învățat, relaxându-ne și uitând de anxietatea adusă de examen, a revenit din nou. 

Ceea ce vreau să spun este că după toate aceste evenimente, din care ne-am revenit, fiecare cum a putut, și am pus mâna pe carte, alegem să dăm BAC-ul! Nu mai putem să acceptăm încă un moment de amânare/anulare, deoarece ar face ravagii în noi. 

Nu vom fi de acord cu anulare, dar echivalarea examenului. Deoarece, în acest ultim an, nu ne-am axat să excelăm în celelalte materii care, oricum, le consideram inutile și doar doream să trecem clasa. Scopul nostru a fost învățarea acelor 3 materii, din care știam că vom da examenul.

Ilogic este să echivalăm un examen ce cuprinde doar 3 materii, unele cuprinzând materia pe mai mulți ani, altele doar din anumiți ani, cu notele obținute anul acesta, în care ultima noastră grijă a fost să învățăm altceva decât era necesar. Să faci o medie pentru 3 materii, din altele 15, pentru mine reprezintă o absurditate. 

“Să luăm exemplul celor din afară”, vorbe spuse fără a cunoaște că în afară, în Anglia de exemplu, se fac doar 3 materii, iar examenul este susținut tocmai din aceste 3 materii.

Examenul de Bacalaureat nu este un examen obligatoriu, si astfel, îndemn pe cei care dintr-un oarecare motiv nu doresc să-l susțină, să acționeze conform propriilor dorințe, fără a ne lua, nouă celorlalți șanșa mult așteptată. Și cum am precizat mai sus, este un examen al maturizării, iar cine nu se simte îndestul de pregătit, i se respectă dreptul fundamental la libera alegere.

Admiterile scrise au fost deja transformate într-unele pe baza de dosar, ceea ce reprezintă media examenului final. In situația ipotetică de nu se mai susține examenul, pe baza a ce vom urma studiile superioare? 

Prin intermediul acestui articol, rog ca persoanele care nu se află în situația actuală, să-și păstreze părerea pentru ei, deoarece nu ei vor suporta consecințele acestor evenimente.

Redactori: Vasile Vlad și Mur Natali

Controverse in privința BAC-ului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top